2 db tengeri süllő vagy egyéb friss hal (kb. 40-50 dkg-os)
só
őrölt tarka bors
1 db citrom héja és leve
néhány ág kakukkfű
olívaolaj
A gombás burgonyaágyhoz:
60 dkg burgonya
10 dkg kolozsvári szalonna
1/4 szál póréhagyma
25 dkg csiperkegomba szeletelve
2 gerezd zúzott fokhagyma
2,5 dl tejszín (30%-os)
5-6 dkg feta (vagy más zsíros, sós sajt)
1 ek olívaolaj vagy 3-4 dkg vaj
tarka bors
csilipehely
kakukkfű
petrezselyem
Elkészítés
A halat megtisztítjuk, szárazra töröljük. A belsejét besózzuk, -borsozzuk, megcsepegtetjük citromlével, majd a kakukkfűágakat és a citrom héját a hasüregbe tömjük. Kívülről néhány helyen beirdaljuk, megsózzuk, olívaolajjal megcsepegtetjük, majd állni hagyjuk, amíg a gombás burgonyaágyat elkészítjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb karikákra vágjuk, majd pár perc alatt előfőzzük. A kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és folyamatos kevergetés-rázogatás mellett kissé megpároljuk.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül hozzáadjuk a szeletelt gombát. Nagyon gyengén megsózzuk, és kevergetés mellett kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a morzsolt fetát és a tejszínt, majd felforraljuk. Ízesítjük az aprított kakukkfűvel, petrezselyemmel és csilipehellyel. (Ha szükséges, óvatosan utánasózzuk, mert a kolozsvári szalonna és a feta is sós!)
Az előfőzött burgonyakarikákat egy kivajazott hőálló tálba simítjuk, meglocsoljuk a tejszínes, fűszeres gombával, majd a tetejére fektetjük az előkészített halat. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 30 percig sütjük, majd grill alatt kicsit rápirítunk.
Fejedelmi, különleges étel; harmonikus, fűszeres ízvilág jellemzi. Bár kicsit munkás, és a mosogatni való is több vele, de ünnepi fogásnak érdemes elkészíteni. - Fernel
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!