Elkészítés: Fűszeres legyen, most éppen hús sem kell bele döntéssel előkészít a hozzávalókat, a gomba, bab levét sem önt ki.
A rizst sózott, három fokhagymával és a bab levével dúsított, hangulatos színű, felforralt, lemeózott vízben fedő alatt, itt-ott megkeverve ízlés szerinti állagúra puhít, leszűr, levét félre.
Hadra fog egy kézreálló fakanalat, a 3 literes piros lábaskában a vöröshagymát kissé színre kapat az olajon. Beletör az öt fokhagymust, átforgat, élvezettel beleszippant vagy háromszor, és felenged a gomba levével. Bele az őrölt paprika, a bors, a majoranna, felforral, utánsóz, ha kell. Bele a gomba, fedő alatt takarékon, a levét a rizs főzővizével, kis adagokban pótolgat. Amíg a gombus fődögél, iszik egy-két jólesőt.
A már puha gombához párosít a leszűrt babot (micsoda hibrid lesz ez kéremszépen!), bele a Pisti, átforgat, fedő alatt, takarékon, párszor megkeverve 5-6 perc. Amikor a bab már gombolgatja kifelé a köpönyegét (aha, összejöttek), fedő le, meóz, utánízesít, sűrűbb, szaftos állagig kevergetve, gardedámilag strázsál fölötte-mellette.
Ha kész, hosszabb ágú villával óvatosan, apránként belekever a rizst, meóz, lángelosztó szitán, mérsékeltre véve összeforrósít, majd ecetes gyöngyhagyma vagy vegyes savanyúság, uborkasaláta, stb. díszkíséretében tálal a kopog már a szemem című táblát kitűző éhezőknek.