Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás-babos rizottó

45 perc
egyszerű
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: Fűszeres legyen, most éppen hús sem kell bele döntéssel előkészít a hozzávalókat, a gomba, bab levét sem önt ki.

A rizst sózott, három fokhagymával és a bab levével dúsított, hangulatos színű, felforralt, lemeózott vízben fedő alatt, itt-ott megkeverve ízlés szerinti állagúra puhít, leszűr, levét félre.

Hadra fog egy kézreálló fakanalat, a 3 literes piros lábaskában a vöröshagymát kissé színre kapat az olajon. Beletör az öt fokhagymust, átforgat, élvezettel beleszippant vagy háromszor, és felenged a gomba levével. Bele az őrölt paprika, a bors, a majoranna, felforral, utánsóz, ha kell. Bele a gomba, fedő alatt takarékon, a levét a rizs főzővizével, kis adagokban pótolgat. Amíg a gombus fődögél, iszik egy-két jólesőt.

A már puha gombához párosít a leszűrt babot (micsoda hibrid lesz ez kéremszépen!), bele a Pisti, átforgat, fedő alatt, takarékon, párszor megkeverve 5-6 perc. Amikor a bab már gombolgatja kifelé a köpönyegét (aha, összejöttek), fedő le, meóz, utánízesít, sűrűbb, szaftos állagig kevergetve, gardedámilag strázsál fölötte-mellette.

Ha kész, hosszabb ágú villával óvatosan, apránként belekever a rizst, meóz, lángelosztó szitán, mérsékeltre véve összeforrósít, majd ecetes gyöngyhagyma vagy vegyes savanyúság, uborkasaláta, stb. díszkíséretében tálal a kopog már a szemem című táblát kitűző éhezőknek.

Megjegyzés

Na, kivételesen néztem, 105 perc alatt alkottam meg. Számunkra nagyon aromás-fűszeres ízletesre sikeredett ezen a borongós, szürke, viszont itt az első hó címkéjű szombaton. Naívan azt hittem, hogy elsokalltam a mennyiséget, nem számoltam repetával. Volt. Remélem, nálatok is beválik.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss