Két darab lila hagymát apróravágunk. Serpenyőben olajat hevítünk és lepirítjuk rajta, majd kivesszük és félretesszük.
A megmaradt olajban kisütjük a vékonyra szeletelt burgonyákat, ha szükséges folyamatosan pótoljuk az olaj mennyiségét.
A húsgombócokhoz a pirított hagyma egyik felét, a húst, sót, borsot, borókabogyót, a finomra reszelt sárgarépát és a fokhagymát összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a zabpelyhet, majd alaposan összedolgozzük. Gombócokat formázunk és sós vízben készre főzzük.
A gombákat csíkokra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd néhány perc múlva hozzákeverjük a maradék egy, cikkekre vágott lila hagymát és tovább pirítjuk.
A tejszínt csomómentesre keverjük a liszttel és a gombára öntjük, kiforraljuk.
A félretett pirított lila hagyma másik felét tálalásnál szórjuk a gombócok tetejére.
Nézd meg videón, hogyan készül a húsgombóc pirított gombával és sült krumplival!