Gombakrémleves sajtos ropogóssal

45 perc
egyszerű
olcsó
4 adag
Hozzávalók
  • barna csiperkegomba
  • vöröshagyma
  • vaj
  • bors
  • száraz fehérbor
  • húsleves alaplé
  • tej
  • kakukkfű
  • citrom
  • leveles tészta
  • tej
  • reszelt sajt

Elkészítés

  1. A leveshez a gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük. Egy nagyobb maréknyit félreteszünk, amit megpirítva levesbetétként használunk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
  2. A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és kevés ideig együtt pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és felöntjük a borral. Mikor kiforr a bor, hozzáadjuk az alaplevet és puhára főzzük a gombát. Botmixerrel simára mixeljük, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
  3. A sajtos ropogóshoz a vajas-leveles tésztát vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét megkenjük tejföllel, meghintjük sóval és megszórjuk reszelt sajttal. Az üresen hagyott felét ráhajtjuk, a széleit lenyomkodjuk. A tetejét szintén megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá. Derelyevágóval vékony rudakra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 220 fokon, 10 perc alatt pirosra sütjük.
  4. A félretett gombaszeleteket pici vajon megpirítjuk. Tálaláskor a levesbe teszünk belőle néhányat. Kanalazunk rá egy kevés tejszínhabot, meghintjük aprított kakukkfűvel és reszelt citromhéjjal. Sajtos ropogóst kínálunk hozzá.


 

Megjegyzés

Ebben a hideg időben nagyon szeretjük a krémleveseket, mert egyszerűen elkészíthetőek, finom melegek és táplálóak. Ilyen, ez a barna csiperkéből készült gombakrémleves, egy pici kakukkfűvel és fehérborral ízesítve, sajtos ropogóssal. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss