A leveshez a gombát alaposan megmossuk, felszeleteljük. Egy nagyobb maréknyit félreteszünk, amit megpirítva levesbetétként használunk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és kevés ideig együtt pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk és felöntjük a borral. Mikor kiforr a bor, hozzáadjuk az alaplevet és puhára főzzük a gombát. Botmixerrel simára mixeljük, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
A sajtos ropogóshoz a vajas-leveles tésztát vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét megkenjük tejföllel, meghintjük sóval és megszórjuk reszelt sajttal. Az üresen hagyott felét ráhajtjuk, a széleit lenyomkodjuk. A tetejét szintén megkenjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá. Derelyevágóval vékony rudakra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 220 fokon, 10 perc alatt pirosra sütjük.
A félretett gombaszeleteket pici vajon megpirítjuk. Tálaláskor a levesbe teszünk belőle néhányat. Kanalazunk rá egy kevés tejszínhabot, meghintjük aprított kakukkfűvel és reszelt citromhéjjal. Sajtos ropogóst kínálunk hozzá.
Ebben a hideg időben nagyon szeretjük a krémleveseket, mert egyszerűen elkészíthetőek, finom melegek és táplálóak. Ilyen, ez a barna csiperkéből készült gombakrémleves, egy pici kakukkfűvel és fehérborral ízesítve, sajtos ropogóssal. - veruss74
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!