Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombakrémleves finoman fűszerezve

A krémlevesek ünnepnapokon, hétvégéken és hétköznapokon egyaránt jólesnek. Téli hidegben pedig valóságos energetizáló hatásuk van: forrón vagy melegen gyorsan feledtetik a zord időjárást.

A gombakrémleves egyike a legnépszerűbb krémleveseknek, sokféle recept szerint készíthető. Ki sűrűbben, ki kevésbé sűrűn szereti.

A minap hosszú sor alakult a közért pénztáránál, épp a levesporokat kínáló polc mellett ácsorogtam, és hogy gyorsabban teljenek az ilyenkor persze óráknak tűnő percek, levettem egy igen csábító képpel ellátott zacskót a polcról, hogy megnézzem, mégis mit tartalmaz. Az idejére sem emlékszem, amikor utoljára zacskós levest készítettem, de a gombakrémlevest hirdető csomagolás tartalmának végigolvasása után nem is tartom valószínűnek, hogy erre adnám a fejemet. A rengeteg adalékanyag, ízfokozó, sűrítőanyag mellett rendkívül alacsony százalékban azért persze szárított gomba is rejlett az alapanyagok között – mindez aránytalanul magas fogyasztói áron.

Persze alakulhatnak úgy a dolgok, hogy a zacskós leves is helyet kap a konyhákban, de nem sokkal több időráfordítással, mindenféle ízfokozó és adalékanyag, sőt még liszt vagy keményítő hozzáadását mellőzve is olyan csodás leveseket lehet főzni otthon, hogy ügyesen vásárolva a zacskó árának kb. a feléből kihozható egy egész család számára elegendő egészséges és nagyon ízletes krémleves.

Télen az ember valahogy jobban vonzódik a sűrűbb, fűszeresebb fogásokhoz, de ez elérhető zöldségfélékkel is, amik kitűnő rostforrásnak, vitamin- és ásványianyag-kiegészítésnek is bizonyulnak az amúgy is rendszerint igencsak stresszes életvitel mellett.

Friss barna csiperkét a piacon vettem, hozzá szárzellert, burgonyát szintén. Fűszerek akadnak a polcon, a többi már csak aprítás és főzés kérdése.

Ha az ember a hagyma mellett a zöldségek egy részét is kissé lepirítja, egészen különleges aromákkal gazdagodik a leves. A burgonya keményítőtartalma, a zeller rostjai, valamint a hagyma bőségesen elegendők a sűrítéshez – a fő alapanyagról, a gombáról nem is szólva!

Igaz, hogy a gombakrémleves nem tartozik a legfotogénebb ételek közé, de ettől függetlenül nagyon finom.

Gombakrémeleves finoman fűszerezve

Hozzávalók:
1 db kisebb fej hagyma (vagy egy nagyobb fele)
1-2 db sárga héjú burgonya (kb. 15 dkg)
2 szál szárzeller
30 dkg friss gomba (persze többféléből még ízletesebb)
1 evőkanál olívaolaj
1 dkg vaj
1 l zöldségleves
1 dl tej
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt kakukkfű
1 teáskanál őrölt, szárított petrezselyem (frissel még finomabb)
1 teáskanál citromlé
kevés cayenne-i bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam, a burgonyát meghámoztam, kis kockákra aprítottam. A szárzeller külső, szálkás részét eltávolítottam, hosszában félbevágtam, majd felkarikáztam. A hagymát egészen finomra kockáztam. A gombákat vaskosabbra szeleteltem.
Az olajat és a vajat felhevítettem, majd rádobtam a hagymát. Üvegesre dinszteltem, hozzáadtam a burgonyát és a zellert. Néhány percig pirítottam, majd felöntöttem a leves negyedével. Fedő alatt pároltam tovább.

A félpuha zöldségeket 4-5 perc elteltével felöntöttem a maradék leves felével, majd hozzáadtam a fűszereket, és ekkor adtam hozzá a gombát. Mikor egyet forrt, felöntöttem a leves utolsó részével, valamint hozzáadtam a tejet. A következő forrás után félrehúztam a tűzhelyről, belekanalaztam a citromlevet, és botmixerrel pürésítettem.

Azon forrón kínáltam. Ebben a levesben az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ízei összetettek, mégsem tolakodók – a füstös ízt a paprikának, a kissé csípőset a cayenne-i borsnak köszönheti.  Bármikor jólesik!

Ezek is érdekelhetnek

Friss