Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gomba kisokos: melyik fajtát, milyen ételhez használd?

default user icon
MME
Gombát egész évben vásárolhatunk, és sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szednek gombát a leveshez, vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, lehetőleg használjuk fel 1-2 napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gomba szakértővel.

A gomba igencsak megosztó, vagy nagyon szereti valaki, vagy utálja. A gombát sokoldalúan el lehet készíteni. Főzhetünk belőle ízletes leveseket, a gombafejeket tölthetjük, ránthatjuk. Felhasználhatjuk szószokba, rakott ételekbe, húsok mellé. Gombalexikonunkban megmutatjuk, melyik fajtát, mire érdemes használni.

Csiperke

A legkedveltebb termesztett fajta kellemes illatú. Kalapja domború, selymes tapintású, fehér vagy barna színű. Nyersen salátákba illik, valamint kitűnő leves és mártás főzhető belőle. Megtöltve, párolva és rántva egyaránt ízletes. A csiperke tojásszeletelővel remekül felvágható. A nagyobb darabokat azonban előtte vágd félbe!

A legfinomabb gombamártás receptjét itt találod! >>> 

Kucsma

A finom, fűszeres aromájú gomba hazánkban sokfelé megterem. Süvege tojásdad alakú, barázdált, őzbarna színű. Előfőzés után levesekbe, mártásokba illik, de töltve is finom.

Laska

Lombos fákon telepszik meg, de termesztik is. Húsos, kékesszürke kalapja raguleves és sültek ízesítésére használható. Főként sütve finom, például tojásrántotta hozzávalójaként. A szára nehezen emészthető.

Receptek! Finomságok gombával! >>>

Róka

Száraz években kevés terem belőle, ezért ilyenkor drága. Sárga kalapja hullámosan lapos, néha tölcséres. Szárítva is megtartja az illatát, amely a kajszibarackéra, de a paprikáéra is emlékeztet. Mindenféle étel készítésére alkalmas, de a szára alsó harmadát vágja le!

Siitake

A Japánban és Kínában mintegy 2000 éve termesztett gomba vörösbarna, hagymaillatú, jól szárítható kalapos fajta. Vajban párolva és például pirítósra kenve fenséges.

Vargánya

Az ókori görögök és rómaiak kedvence volt. Kalapja gesztenyebarna, fehér peremű, húsos. Illik húsételekbe, és pörköltként is kiváló. Szárítva fűszerként használható. A nagyobb példányok szárát közvetlenül a kalap alatt vágja le, mert túl rostos.

ÍGY KERÜLD EL A MÉRGEZÉST! MUTATJUK, MIRE VIGYÁZZ, HA GOMBÁT VESZEL >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss