Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gojibogyós kiflipuding

75 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 db 6 cm átmérőjű formához:
  • 3 db kifli (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál gojibogyó (kandírozott)
  • 3 dkg baracklekvár
  • Az öntethez:
  • 5 dl tejszín
  • 4 darab tojás
  • 2,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 rús vanília
  • 8 dkg cukor
  • porcukor (a szóráshoz)
  • vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés

Elkészítés: A tejszínt a felére beforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A kiflit szeletekre vágjuk, és a szeleteket bekenjük vajjal. A formákat kivajazzuk, a vajas zsemleszeleteket a formába rétegezzük.

A tojásokat szétválasztjuk, a vaníliarudat hosszában felvágjuk, a tejet a tejszínnel, a tojássárgájával meg a vaníliarúddal felforraljuk, a csipetnyi sót és a cukrot hozzáadjuk.

A sütőt 140 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vaníliarudat kivesszük a tojásos tejből, és a fehérjehabot lazán a tejbe forgatjuk.

A mártásból egy keveset félreteszünk, a többit a zsemleszeletekre öntjük, majd a tetejére mazsolát és gojibogyót szórunk, azután az előmelegített sütőben, vízfürdőben, kb. 30 percig sütjük.

Kivesszük a formából, óvatosan késsel segíthetünk, felforrósított baracklekvárral megkenjük a tetejét, és tányérokra tesszük. Végül porcukorral megszórva, akár virágszirommal is díszíthetjük, de utóbbi elmaradhat. A mártással kínáljuk. Ha a mártásunk híg lenne, azt sűrítsük be 1 evőkanál vaníliás pudingporral.

Megjegyzés

A goji bogyó a világon a második olyan gyümölcs, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Egyéb elnevezései: wolfberry, lícium (Lycium) gyümölcs, farkasbogyó, közönséges ördögcérna. A béta-karotinról ismert tény, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket, és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabadgyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik. Továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz, és bőséges káliumforrás is. Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcseit gyógyhatása miatt is fogyasztják. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss