Az aszaltparadicsom mártáshoz a hagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk az olajon. Rányomjuk a fokhagymát, összekeverjük, hozzáadjuk a felcsíkozott aszalt paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomlével.
Felforraljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. Elkeverjük benne a krémsajtot és az apróra vágott bazsalikomleveleket. Ha kell, tovább sózzuk.
A gnocchihoz a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Teljesen kihűtjük, összetörjük, hozzákeverjük a tojást és 1 tk sót, majd annyi liszttel összegyúrjuk, hogy kicsit ragacsos, közepesen kemény tésztát kapjunk. Mogyorónyi darabokat tépünk belőle, oválisra formázzuk, és lisztezett felületre gyűjtjük.
Lobogó, sós vízben, több kis adagban kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, további egy percig főzzük, majd a mártásba forgatjuk. Reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Télen részt vettem egy sajtkészítő workshopon, ott egy ehhez nagyon hasonló ételt kaptunk ebédre, természetesen házi sajttal. Hazamentem és reprodukáltam, abbahagyhatatlan! - bluesun