A szeletelt zabot bő, enyhén sós vízben 10-12 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük, és folyó víz alatt átmossuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon meg dinszteljük.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a lecsepegtetett zabot, a fűszereket és a tojást, majd alaposan összekeverjük.
A masszából gombócokat formázunk, és megtöltjük a paprikákat, majd egy lábasba tesszük őket, egymás mellé.
3-4 dl vizet felforralunk, és a töltött paprikákra öntjük, majd mehet rá a paradicsomlé. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten készre főzzük. Kuktában főzve a fütyüléstől számítva 10 percig főzzük alacsony hőmérsékleten.
Aranybarna rántást készítünk a zabpehelylisztből. Ehhez egy lábasba mérjük az olajat, a lisztet, majd halványra pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és kissé karamellizáljuk.
A paprikákat kiszedjük a paradicsomos szószból. A szószt a rántáshoz öntjük, azután pár percig forraljuk. Ha szükséges, állítsuk be vízzel a kívánt sűrűséget.
Tálaljuk főtt burgonyával vagy gluténmentes kenyérrel.
A klasszikus töltött paprika bizonyára sokak nagy kedvence. Van, aki a darált húsos masszát paprikába tölti, mások egyszerűen gombócot formáznak, és mellé tesznek pár darab paprikát. Mindegy, hogy melyik variációt választjuk, mert így is és úgy is eszméletlen finom. Mi most a töltelékben a rizst gluténmentes, szeletelt zabra cseréltük, a végeredmény pedig egyenesen fantasztikus lett. Ezt tényleg érdemes kipróbálni. - MME