Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a gluténmentes sztrapacska titka - videón a legjobb recept

default user icon
MME
A sztrapacska, vagy ahogy a szlovákok hívják, a haluska, egy pofonegyszerűen elkészíthető étel, ami szalonnával vagy baconnel gazdagítva főfogásként is megállja a helyét, de pörköltek mellé köretnek is tökéletes. Talán a juhtúrós a legnépszerűbb, amihez most egy szuper gluténmentes receptet hoztunk Kohári Évától, a gluténmentes Íz-lik blog alapítójától.

A gluténmentes étrend bevezetése nem könnyű, de ma már szerencsére sok gluténmentes termék könnyíti meg az életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki a Mindmegette konyhájában gluténmentes ételeket készít. Éva azt is megmutatja, mely termékekkel érhető el, hogy a hagyományos búzalisztből készült termékek mentes változata is olyan szuper legyen, mint az eredeti.

Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák. Jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása.

Azért, hogy ne kelljen mellőzni az olyan finomságokat, melyek rossz hatással vannak a liszt- vagy gluténérzékenyekre, Koháriné Szabó Éva, a Gluténmentes Íz-lik blog tulajdonosa segít a Mindmegette konyhájából olyan receptekkel, melyeket azok is elkészíthetik, akik gluténmentes étrend szerint élnek. Éva most egy kiváló sztrapacska receptet hozott, melyet ti is könnyedén elkészíthettek, ha figyeltek az alábbi videóban elhangzott tippekre, instrukciókra.

A gluténmentes sztrapacska hozzávalói:

  • 60 dkg burgonya (pucolva)
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 20 dkg It's us miklos' universal mix lisztkeverék
  • 1 csipet só

Tetejére:

  • ízlés szerint szalonna vagy bacon 
  • túró 
  • tejföl 

Így készül a gluténmetes sztrapacska: 

  1. A megtisztított burgonyát lereszeljük vagy késés aprítóval megdaráljuk.
  2. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, a tojást, a sót és forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk.
  3. Forrástól számítva pár perc alatt készre főzzük.
  4. A megfőtt sztrapacskát leszűrjük és folyóvíz alatt átmossuk.
  5. A szalonnát serpenyőben ropogósra pirítjuk. Ha elkészült, szűrőlapáttal kiemeljük a megpirult darabokat, a serpenyőben maradt zsíron pedig lepirítjuk kissé a lecsepegtetett sztrapacskát.
  6. Ízlés szerint túróval, tejföllel meglocsolva, szalonna pörccel tálaljuk. 

Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek