Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténmentes somlói torta

150 perc
rafinált
költséges
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A gluténmentes somlói torta piskótáit egyenként sütjük meg. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és óvatosan beleforgatjuk a száraz hozzávalókat.
  2. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ugyanígy megsütjük a másik két piskótát is. Fontos a tűpróba, mert minden sütő másképp süt!  A piskótákat ezután lehűtjük. 
  3. A sziruphoz a cukrot összekeverjük a vízzel, legalább 5 percig főzzük, majd hozzákeverjük a rumaromát és a citrom reszelt héját. 
  4. A csokiöntethez összekeverjük egy lábosban a cukrot és a kakaót, majd hozzáadjuk a vizet. Forrástól számított 2 percig állandó keverés mellett főzzük, és végül hozzákeverjük a vajat. 
  5. A vaníliás krémhez csomómentesre keverjük a pudingot, a cukrot és a tojássárgákat a tejjel, és felforraljuk, majd alaposan lehűtjük. A vajat habosra keverjük, majd felhabosítjuk a vaníliás krémmel. Végül hozzákeverjük a tejszínt is. 
  6. A piskótákat meglocsoljuk a sziruppal, és megkenjük a tetejüket a csokis öntettel. A vaníliás krémet 3 egyenlő részre osztjuk.  Alulra kerül a mandulás piskóta, ezt megkenjük a krém 1/3-ad részével. Erre tesszük a kakaós lapot, a krém újabb harmadát, majd befedjük a sima piskótával, és jöhet a maradék krém. 
  7. A felvert tejszínnel és olvasztott csokoládéval díszítjük. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy jól összeérjenek az ízek.

Tipp: Koháriné Szabó Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes íz-lik blogon. 

Ezek is érdekelhetnek