A pizza-, lángosalaptésztához a langyos vizet, a cukrot egy keverőtálba mérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és egynemű tésztát gyúrunk, közben az olajat is ráöntjük.
A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 30 percig. A kissé megkelt tésztából ezután készülhet a lángos, illetve a pizza. Ebből a mennyiségből kb. 4 pizza vagy 8 db lángos készíthető. A lángoshoz 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és bucikat formázunk belőle, majd ezeket enyhén olajos felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastag korongokká.
A kinyújtott tészták mindkét oldalát megsütjük bő, forró olajban aranybarnára. A lángost ízlés szerint tálaljuk.
A pizzához a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb. fél cm vastag korongokká, majd a pizzasütő formára tesszük. A 220 fokra előmelegítjük, majd 8-10 perc alatt elősütjük a lapokat.
A pizzaszószhoz az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és botmixer segítségével simává turmixoljuk. Ezután rátesszük az ízlés szerinti feltétet, megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Nézd meg videón, hogyan készül a gluténmentes lángos és a pizza!
Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.