Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténmentes Obwarzanki (Lengyel perec)

rafinált
átlagos
5 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 10 db-hoz:
  • 50 dkg Schär Mix B liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • 2 db tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • Kell még kb. 1 l víz és 1 evőkanál cukor. A szóráshoz ízlés szerint mák és szezámmag.

Elkészítés

  1. Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a sóval, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olvasztott vajat, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután tegyük egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát. Amikor a tészta megkelt osszuk el 20 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük kis golyókat. Ezután a golyókat sodorjuk vékony rudakká, majd kettesével csavarjuk össze, és formázzuk gyűrűvé. (Én 28 cm hosszú rudakat sodortam a golyókból.) Az elkészült tésztagyűrűket ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig újrakelni. Egy edénybe öntsünk kb. egy liter vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és forraljuk fel. Amikor a víz elkezd forrni, óvatosan helyezzük bele a tésztagyűrűket, majd főzzük 1-2 percig. Ezután óvatosan emeljük ki a tésztát a vízből, csepegtessük le, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A tepsiben lévő tésztát ízlés szerint szórjuk meg mákkal, szezámmaggal, vagy éppen köménymaggal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve helyezzük a pereceket egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

Az elkészült perecet kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, pl. vajjal megkenve, egy-egy szelet szalámival..... - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss