hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténmentes máktorta meggyzselével

90 perc
mester
átlagos
12 adag
Hozzávalók
  • A tésztához: (22cm átmérőjű tortához)
  • 20 dkg nyírfaporcukor
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 1,5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk fahéj (opcionális)
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 15 dkg rizsliszt
  • A zseléhez:
  • 20 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
  • 5 dkg eritrit
  • 20 g zselatin
  • 1 dl víz
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg eritrit
  • 1 db citrom leve és lereszelt héja
  • 3 dl Hulala vagy Meggle habalap
  • 20 g zselatin
  • 1 dl víz
  • A díszítéshez:
  • 2 dl Hulala, vagy Meggle habalap
  • Továbbá:
  • GM étcsoki (cukormentes)

Elkészítés

  1. A meggyzseléhez botmixerrel pürésítjük a meggyet, majd hozzáadjuk a zselatint, aeritritet 1 dl vizet és összemelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű formát folpack-kal kibélelünk, és beleöntjük a masszát. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A tésztához a puha vajat (margarint) habosra keverjük az édesítővel, beledolgozzuk az egész tojásokat a tejet és végül a kimért, liszt-mák-sütőpor keverékét, ízesítsük reszelt citromhéjjal, fahéjjal .Simára keverjük a tésztát, majd egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített 160 fokos sütőben kb 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! A krémhez a mascarponét, az eritritetet, citrom levét és reszelt héját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felvert habot és az 1 dl vízben felmelegített zselatint is. A tésztát vízszintesen két lapba vágjuk, az egyiket visszatesszük a sütőformába és ráhalmozzuk a mascarpone krém felét, majd óvatosan ráborítjuk a zselét, lehúzzuk róla a fóliát, majd a krém másik felét rákenjük, a mákos lappal befedjük. Hűtőszekrényben dermesztjük egy éjszakát, majd felvert habbal és GM csokival díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek