Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténmentes fánkok

45 perc
mester
átlagos
10 adag

Elkészítés

  1. A gluténmentes fánkokhoz a langyos tejet elkeverjük az élesztővel és 1 ek cukorral, hagyjuk pár perc alatt meleg helyen lefedve kicsit felfutni.
  2. A többi hozzávalót összekeverjük, majd apránként hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és addig dagasztjuk, míg veszít a ragacsosságából és formázható nem lesz (kb. 5-10 perc).
  3. Mentes liszttel hintett gyúródeszkára helyezzük a tésztát és jó alaposan átgyúrjuk rajta, majd 2 cm vastagra nyújtjuk.
  4. Egy nagyobb, kör alakú süteménykiszúróval köröket szaggatunk ki belőle, egy kicsivel pedig még egy lyukat vágunk ki a közepükből, így kapjuk meg a szép lyukas fánk formáinkat.
  5. Letakarjuk őket, és 45 percig meleg helyen szépen megkelesztjük.
  6. Olajat hevítünk (6 fokozatos sütőlapon először 6-ra vesszük, majd ha elég forró az olaj, sütés előtt visszavesszük 3-asra), és hármasával kisütjük benne a fánkokat. Először egyik oldalukat fedő alatt 1 percig, majd átfordítjuk őket és a másik felüket is 1 percig.
  7. Papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket.
  8. A mázhoz pár ek porcukrot pár csepp ételfestékkel és vízzel félsűrű állagúra keverünk.
  9. Egy sütőrácsot a mosogató fölé helyezzük, rátesszük a fánkokat és kanállal eloszlatjuk a tetejükön a mázat. Ha szórócukrot is szeretnénk a tetejére tenni, még akkor szórjuk rá, mielőtt megszárad a tetején a máz! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss