Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténmentes diós kalács

MME MME
105 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tojás
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A gluténmentes diós kalács elkészítéséhez a keverőtálba kimérjük a növényi italt és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Egy villával belekeverjük a tojást és a por állagú útifűvet.
  2. A lisztben elmorzsoljuk a margint, ráöntjük a folyékony keveréket és egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk. A tésztát ezután egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 40 percig kelesztjük.
  3. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy keverőtálban habosra keverjük a cukrot a tojásfehérjével és spatula segítségével beleforgatjuk a darát diót.
  4. A megkelt tésztát rizsliszttel megszórt felületen kissé átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. A bucikat egyenlő nagyságú, kb. 35x30 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  5. A diós tölteléket elfelezzük és egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tészták tetején. A lapokat a hosszabb oldaluk mentén feltekerjük. A két rudat lazán egymással összecsavarjuk, és sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük.
  6. A kalács tetejét megkenjük felvert tojás és növényi ital keverékével, majd letakarjuk egy konyharuhával, és 30 percet kelesztjük.
  7. A megkelt kalács tetejét pár helyen hurkapálcikával megböködjük egészen az aljáig. Ezután 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnul a kalács teteje, egy sütőpapírral letakarjuk.

    Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon. 

Nézd meg videón, hogy készül a gluténmentes diós kalács: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss