Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rozs helyett hajdina és quinoa - mit mivel helyettesíts, ha gluténérzékeny vagy?

A glutén egyfajta fehérje, amelyet a sikértartalmú gabonafélék tartalmaznak. Az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót vagy felszívódási zavart válthat ki, vannak azonban olyan ételek, melyekkel szuperül lehet ezeket helyettesíteni.

Megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban. A rizs- és kukoricaliszt, a burgonyakeményítő, valamint a köles nem tartalmazza.

GABONAFÉLÉK

A köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa köretek, főételek, pástétomok, sütemények alapanyagául szolgálhatnak, lisztjeikből pedig kenyeret is készíthetünk. Ezek a gabonafélék nemcsak gluténmentesek, hanem lényegesen nagyobb táperővel, vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak, mint a kenyérgabonák.

Lisztek

A mag- és gyökérlisztek (len, tökmag, ribizlimag, gesztenye, kókusz, kendermag, rizs, török mogyoró, mandula, földimandula, mák, csicsóka, nyílgyökér, fénygyökér, tápióka, batáta stb.) és a hüvelyesek (zöldborsó, csicseriborsó, bab, lencse) lisztjei széles körben és igen változatosan felhasználhatóak. Készíthetünk belőlük kenyeret, lepényt, édességet, de akár sűrítéshez is alkalmazhatjuk őket.

KÖLESSEL TÖLTÖTT PADLIZSÁNTEKERCS RECEPT>>> 
SPECIÁLIS GLUTÉNMENTES LISZTKEVERÉKEK

Ezek a termékek a búzaliszthez hasonló, kedvező sütési tulajdonságokkal rendelkeznek, sok egyéb tekintetben ugyan máshogy viselkednek, mint az, de egy kis gyakorlással nagyon jó eredményeket érhetünk el velük.

Különféle gluténmentes lisztek, keményítők megfelelő arányú keverékéből készülnek, kiegészülve olyan adalékanyagokkal, amelyek növelik a fehérje- és rosttartalmat, javítják a tészta állagát, a késztermék élvezeti értéktét, továbbá növelik annak térfogatát. Éppen ezért tésztafélékhez ajánlott inkább ezeket használni a rizs- és kukoricaliszt, valamint a különböző keményítők helyett.

ZÖLD FŰSZERES HAJDINAPALACSINTA-METÉLT RECEPT >>> 

Tudtad?

A cölikália, vagyis a lisztérzékenység Magyarországon a népesség mintegy 1-2 százalékát érinti.

Ezek is érdekelhetnek

Friss