Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gluténérzékeny lettél? Íme, a 4 leggyakoribb tévhit!

default user icon
MME
Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nem tudja kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban és ezt sajnos sokszor hangoztatják is. Mutatjuk a leggyakoribb mítoszokat!

Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerős helyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított állítás, mégis vannak olyan hamis állítások, melyek megkeserítik a mindennapokat.

 „A péksütemények ehetetlenek”

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.

 „Egy falat glutén nem árthat”

Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100 százalékos, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

„A sütik drágák és íztelenek”

Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült ételek – különösen a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez persze nagyon drágán jutnak hozzá szegények, tehát duplán is sajnálhatjuk őket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.

 „Fogyózom, ezért gluténmentes diétán vagyok”

Ismerjük a divat-gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.

Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek