Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Glutén és laktózmentes almás pite recept

90 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. 1. A tésztához egy tálban a lisztet a sóval elkeverjük, majd a kockára vágott puha margarint a liszttel apróra morzsoljuk. Kanalanként hozzáadjuk a jeges vizet és alaposan átgyúrjuk.
  2. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, jól átgyúrjuk, hogy puha, sima tésztát kapjunk. Két darabba vágjuk úgy, hogy az egyik nagyobb darab legyen, ez lesz az almás pite alja. A kisebbik fele pedig a teteje. Folpackba csomagoljuk a két tesztát és fél órára hűtőbe tesszük.
  3. A töltelékhez az almákat megpucoljuk, ujjnyi kockákra vágjuk. Elkeverjük a reszelt citromhéjjal és a fűszermixszel.
  4. Egy közepes fazékban a cukrot felolvasztjuk, karamellizáljuk, majd óvatosan hozzáöntjük a vizet. Vigyázat, a gőz felcsap, biztos távból öntsük rá! Ezután addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad.
  5. A cukros vízhez adjuk a fűszeres almakockákat, majd közepes lángon, fedő alatt kb 10 perc alatt puhára főzzük.
  6. Egy pite formát vékonyan kikenünk margarinnal/laktózmentes vajjal, és a gluténmentes liszttel meghintjük.
  7. A hűtőből kivesszük a nagyobb darab tésztát, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Akkorára nyújtjuk, hogy a formába szépen illeszkedjen. Ezután a tésztát a formába egyengetjük, belenyomkodjuk, villával kicsit megszúrkáljuk, a kilógó részeket levágjuk.
  8. Előmelegített sütőben, 180 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően szépen egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket.
  9. A tészta kisebbik felét is a lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd vagy akkora alakúra nyújtjuk, hogy a pite tetejét szépen befedje, vagy pedig tetszőleges formákat szaggathatunk ki belőle, amivel a pite tetejét díszíthetjük. (Levélformákat, virágokat is kiszaggathatunk belőle).
  10. Az almás pitét befedjük a tetszés szerint előkészített tésztával, majd (növényi) tejjel lekenjük és cukorral meghintjük.
  11. Előmelegített sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Ezután hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Porcukorral tálaljuk.

Megjegyzés

A végeredmény istenien omlós és finom almás pite lesz, amiről nem lehet megmondani, hogy valóban glutén- és laktózmentes. - Picipiros konyhája

Ezek is érdekelhetnek