Úgy tűnik igen. Niki Segnit könyve 2010-ben jelent meg a Bloomsburry kiadásában (sajnos, magyarul még nem elérhető), és az egyik legjobb, leghasználhatóbb próbálkozás az ízek rendszerezésére.
A szerző egy ízkereket talált ki, ahol belül a találjuk nagyobb kategóriákat, mint pl. a erdei, friss gyümölcs, krémes gyümölcs, citrus stb., kívül pedig az alapanyagokat. Így tartozik az erdei ízekhez a gesztenye, a dió, a mogyoró vagy a mandula, a krémes gyümölcsökhöz pedig a banán, sárgadinnye, barack, kókusz, mangó. A könyv a nagyobb kategóriák szerint tagozódik. Az egyes kategóriákba tartozó ízt, mint pl. a csokoládé, párosítja azokkal, amik szóba jöhetnek. Szerencsére nem bonylítja tovább és mindig csak két ízről nézi meg, hogy passzolnak-e.
A könyv nagy segítség lehet azoknak, akik az új kombinációkat keresik, mert szeretnek kisérletezni, vagy, csak valami ihletre vágynak - szakácsoknak különösen hasznos lehet, ha hozzá tudnak jutni egy példányhoz.
A Globalista Konyha következő, októberi vendégszakácsa - nevét a jövő héten felfedjük - is imádja az érdekes párosításokat. Azt mesélte, hogy szinte minden reggel, mielőtt bement dolgozni, szedett néhány szál kakukkfüvet - az étterem kertjében, ahol többféle is termett -, amit szinte minden ételhez használt, és így szinte biztosan egy érdekes pluszt adott az elkészült fogáshoz.
És, hogy mihez passzol a kakukkfű? Érdemes hozzáadni a citromos, narancsos sült csirkéhez, de nagyon izgalmas kombináció szárított vagy aszalt gyümölcsökkel, mint a datolya, aszalt szilva vagy az aszalt sárgabarack. Nincs más dolgunk, csak egy kis vizet és egy ág kakukkfüvet összeforralunk a kiszemelt gyümölccsel, és hagyjuk kihűlni. Sült húsokkal érdemes kipróbálni vagy akár más sült gyümölccsel is párosíthatjuk, mint a sült alma vagy körte.
Addig is érdemes figyelni a Globalista Konyha facebook oldalát, ahol hamarosan kiderül, hogy ki lesz a következő vendégszakács október 11-12-én a megújult MOM Leroy Bistroban!