Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés roló

80 perc
mester
átlagos
20 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. 1 dl tejet meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű élesztőt egy csipetnyi porcukorral, beleteszünk egy mokkáskanál lisztet, elkeverjük, és meleg helyen 20-25 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba szitáljuk a szoba-hőmérsékletű lisztet. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szétválasztott tojások sárgáját, a langyosra hűtött, olvasztott vajat, egy csipet sót, és a maradék tejet, összedolgozzuk, majd kidagasztjuk. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, félujjnyi vastagra nyújtjuk, és 3 cm-es csíkokra vágjuk.
  4. A csíkokat egy henger alakú fém sütőformára csavarjuk, mint a kürtős kalácsot, és bő, forró olajban – vagy 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt, egy sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva, elhabart tojással lekenve – szép aranysárgára sütjük.
  5. A töltelékhez a gesztenyemasszát áttörjük, lazítjuk a kemény habbá vert tejszínnel, ízesíthetjük rummal.
  6. Amikor a tésztarolók langyosra hűltek, óvatosan kihúzzuk belőlük a fémrudakat, töltelékkel megtöltjük, porcukorral meghintjük, és süteményes tányéron tálaljuk. A rolók végét meggyszemmel díszítjük.  

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss