Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés-aszalt szilvás csirkebatyuk

15 perc
egyszerű
olcsó
2 adag
Hozzávalók
  • A batyuhoz:
  • 3 db csirkemell filé
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 250 g natúr gesztenyemassza
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 12 db aszalt szilva
  • 10 dkg durvára darált dió
  • 1 dl édes vörösbor (Merlot)
  • 0.5 evőkanál sertészsír (tepsi kikenéséhez)
  • A szószhoz:
  • 1 dl narancslé (100%-os vagy frissen facsart)
  • 0.5 dl víz
  • 0.5 dl vörösbor (Merlot)
  • bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítés

  1. A mellekből nyitott szeleteket vágunk, enyhén kiklopfoljuk. Mindkét felüket enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy tálban a vajat a mikróban a gesztenyemasszára olvasztjuk, azt összetörjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával elkeverjük. A szilvákat 1 dl borba tesszük, forralásig hevítjük. A borból annyit a masszához öntünk, hogy sűrű, krémes állagú legyen. Egy púpos evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit hat egyenlő részre osztjuk.
  2. A mellek egyik oldalát vastagon bekenjük a masszával, a közepükre 2-2 szem szilvát helyezünk. A melleket négy irányból felhajtogatjuk, a túros buktához hasonló módon. Ahol szükséges, kevés masszával leragasztjuk a húst, hogy ne nyíljon szét. A tepsi alját kizsírozzuk, a batyukat belehelyezzük oly módon, hogy a hajtások felfelé álljanak. Tetejüket a darált dióval megszórjuk.
  3. A félretett masszából 6 körömnyi gombócot gyúrunk, egyik oldalukat enyhén meglapítjuk, tetejüket felcsippentjük. Ezeket a mini gesztenyéket a batyuk tetejének közepére helyezzük. A felforralt vörösborral óvatosan meglocsoljuk a húsokat, hogy ne nagyon mossa le róluk a diót (ne csak alá öntsük!).
  4. A tepsit alufóliával lefedjük, kis légzőnyílásokat szúrunk rajta, majd előmelegített sütőben 1-1.5 órán át pároljuk. Ezt követően még 10-15 percig pirítjuk őket.
  5. A sütési idő végeztével a batyukat kiszedjük egy tálra, a lesült részt a narancslével és kevés vízzel alapos kevergetéssel feloldjuk, majd egy kisebb lábosba öntjük. Fél dl vörösbort öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, illetve mézet keverünk hozzá. Kicsit forraljuk, amíg az alkohol elpárolog belőle, majd egy csapott evőkanál liszttel besűrítjük. Tovább forraljuk, amíg el nem éri a kellő sűrűséget.
  6. A batyukat a sűrű szósszal tálaljuk. Köretként pirított krumpli, sült répa és marinált paprika illik hozzá. Narancskarikákkal díszítve még jobban mutat.

 

Megjegyzés

Könnyen elkészíthető, mutatós fogás, és a pénztárcánkat sem terheli meg. - viola01

Ezek is érdekelhetnek

Friss