Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés alagút

60 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor elkezd keményedni a hab, apránként hozzáadunk 2 ek xilitet és kemény habbá verjük. 
  2. A tojások sárgáját a maradék xilittel és a vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, lisztet, sütőport, szódabikarbónát, és apránként, laza mozdulatokkal belekeverjük a felvert tojásfehérjét is. 
  3. A kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, fél centis vastagságúra. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 5-7 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. 
  4. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a gesztenyekrémet. A gesztenyét villával összetörjük, rumaromával ízesítjük, ha kell, xilittel édesítjük (ha cukrozatlan gesztenyét veszünk), hozzáöntünk 1 dl meleg vizet, és jó krémesre dolgozzuk össze. 
  5. A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a zselatinfixet, és apránként, laza mozdulatokkal a gesztenyemasszához keverjük.
  6. Egy őzgerincet vagy más sütőformát kibélelünk folpackkal, a piskóta egyharmadát a formába tesszük, belesimítjuk a gesztenyekrém felét, majd a közepébe, sorban lerakjuk a magozott meggyet. Befedjük a maradék krémmel, és végül betakarjuk a megmaradt piskótával. Kb. 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a gesztenyekrém megdermedjen. 
  7. A csokoládét vízgőt felett megolvasztjuk a vajjal és az olajjal, és bevonjuk vele a piskóta tetejét. Amikor megdermedt a csoki, felszeleteljük a süteményt, és tálaljuk. 

Megjegyzés

Az ünnepi asztalra ajánlom ezt a süteményt. Nagyon mutatós, gyorsan elkészíthető, és egy ízutazásban lehet részünk. A gesztenye rumos aromája a tejszín selymessége és meggy fanyarsága egy fantasztikus ízharmóniát alkot. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek