Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Genetikai okai lehetnek, ha nem szereted a zöldségeket

default user icon
MME
Zöldséget enni jó, hiszen nagyon egészséges, tápláló és finom is. Rengeteg vitamint tartalmaz és segít változatossá tenni az étkezéseinket. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem hajlandók zöldségeket enni. Hogy miért? Cikkünkből megtudhatod!

Van, aki imádja, más csak azért eszi, mert muszáj, és van olyan, aki soha az életben nem eszik egy falat zöldséget sem. Most egy kutatásból kiderült, hogy nem egyszerű válogatásról, finnyásságról van szó.

Különbség van gyerek és felnőtt között

Arról már korábban írtunk, hogy a gyerekek nem véletlenül szeretnek másfajta ízeket és ételeteket, mint a felnőttek. Az ízeket a nyelvünkön található ízlelőbimbók segítségével érzékeljük. És itt jön a különbség, mert míg a felnőttek szájában nagyjából 10 ezer ízlelőbimbó van, addig a gyerekekében ennek a háromszorosa. Így tehát ők sokkal élénkebben érzik az ízeket, tehát ezért lehetnek számukra taszítóak a keserű és savanyú, valamint a fűszeres ételek. Ez állhat a mögött is, hogy általában ki nem állhatják a zöldségeket, úgy kell beléjük imádkozni.

Öröklődés és variánsok

Ám van, akinél felnőttként is megmarad a komoly zöldségutálat, ez pedig, bármilyen meglepő, de genetikai okokra vezethető vissza. Hogy hogyan is működik mindez? Mindenki a TAS2R38 nevű ízgén két példányát örökölte, amely lehetővé teszi, hogy érezzük a keserű ízt. A génnek azonban különböző variánsai vannak. Azok, akik a PAV-nak nevezett variáns két példányát örökölték, bizonyos élelmiszereket rendkívül keserűnek éreznek. Ezért nem meglepő, hogy ők egyáltalán nem fogyasztanak zöldségeket, ugyanis túlságosan keserűnek érzik. Ugyanez a variáns kellemetlenné teheti a sör, a kávé, sőt még a keserű csokoládé ízét is. Ezzel szemben azok, akik az AVI-nek nevezett változat két példányát örökölték, egyáltalán nem érzékenyek az keserű ízekre, míg azok, akik egy AVI-t és egy PAV-t örököltek enyhén érzékelik a keserű ízt.

Van, aki a koriandert nem bírja

Elsőre furcsának hangozhat, de azt is a genetika határozza meg, hogy valaki szereti-e a koriandert vagy nem. A fűszernövény nagyon megosztó, van, aki imádja, míg mások ki nem állhatják, egyszerűen szappan ízűnek titulálják. Ráadásul ez nem is az ízlelésen, hanem a szagláson múlik. Az orrunkban ugyanis olyan szagreceptorok is vannak, amelyek a levegőben lévő vegyületek, köztük az élelmiszerekből felszabaduló illékony vegyületek azonosításáért felelősek. Ezek határozzák meg, hogy mit érzünk, amikor koriandert eszünk. A koriander sajátos ízét és illatát pedig az aldehidek adják. Néhány embernél azonban az OR6A2 jelzésű gén érzékenyebbre állítja a fűszernövényben található aldehidvegyületek érzékelését, és ők bizony túlságosan erősnek érzik az ízét.

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss