Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gazpacho, a folyékony saláta

Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!

Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.

Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.

Létezik egy tejszínnel dúsított változata is, ez az Arranque. Itt a levesbe kerülő víz nagy részét tejszínnel helyettesítik.

Az antequerai gazpacho majonézzel és citromlével készül, a grenadai verzióba viszont kömény kerül. Van, ahol mentát tesznek bele, fenyőmagot vagy sózott tőkehalat. Córdobában negyedbe vágott tojással és sonkával bolondítják a levest.

A spanyol falvakban a mai napig a desszert előtt kínálják a gazpachot. De tökéletes előétel, délutáni frissítő vagy nyáresti vacsora. 
 

  • Ha kedveljük a csípős ízeket, akkor érdemes a levesbe néhány csepp Tabasco szószt tenni.
  • Kevés tejföllel krémesíthetjük a gazpachot.
  • A kimagozott, héjától megszabadított paradicsom helyett lehet paradicsomlevet is használni.
  • Ha azt szeretnénk, hogy tényleg hűs legyen a leves, érdemes hűtött tálakban vagy jégkockákkal szervírozni.
  • A gazpachohoz kínálhatunk sonkát, avokádót, esetleg tortilla chipset, de egy kis hideg sült csirkével is jó párost alkotnak.
Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.

Dinnyés gazpacho recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss