Elkészítés: A sütőforma alját sütőpapírral borítom, széleit alaposan kivajazom. A mandulát egy serpenyőben világosra pirítom, félreteszem. A lisztet, keményítőt, sót és sütőport egy kisebb tálban összekeverem. A gyümölcsöket alaposan megmosom, megszárítom, a szép, egészséges nektarin héja vékony és puha, nem szükséges meghámozni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek – félreteszem.
Egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosra keverem a tojások sárgáit a cukorral és a vajjal, hozzáadom a citrom reszelt héját, levét, a vaníliát, a mandulaaromát, valamint a pálinkát. Folyamatos keverés mellett óvatosan belekanalazom a lisztes keveréket, alaposan kikeverem. Fakanállal óvatosan hozzáadagolom a kemény tojáshabot.
A tésztát az előkészített piteformába kanalazom, elegyengetem. A kemény marcipánmasszából kb. 3 dkg-ot reszelek a tésztára, majd a pirított mandula felét is egyenletesen elosztom a felületen. A nektarinokat gerezdekre vágom, körben elrendezem a mandulás-marcipános tésztán. A nektarinok közé szórom a ribizlit, majd a maradék marcipánt is ráreszelem, pirított mandulával borítom, rászórom az 1 evőkanálnyi barnacukrot.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom, 10 percnyi sütés után 175 fokra kapcsolom a sütőt, kb. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Mivel a nektarinok elég vékony szeletekben kerülnek a tetejére, alattuk pedig mandula és marcipán is lapul, nem süllyednek a sütemény aljára, a barnacukor pedig szépen karamellizálódik a tetején.
Még forrón meghintem a vaníliás porcukorral, rácson hagyom hűlni, hidegen szeletelem.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!