Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gazdag nektarinos pite

4 3/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 23 cm átmérűjű kerek piteformához:
  • A tésztához:
  • 7,5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 7,5 dkg puha vaj
  • 8 dkg finom szemű sütőcukor
  • 1 kávéskanál vanília kivonat
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál barackpálinka
  • néhány csepp mandulaaroma (elhagyható)
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • kb. 40 dkg kemény nektarin (4 közepes db)
  • 2 fürt ribizli
  • 5 dkg kemény marcipánmassza
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 1 evőkanál barnacukor
  • A szóráshoz:
  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A sütőforma alját sütőpapírral borítom, széleit alaposan kivajazom. A mandulát egy serpenyőben világosra pirítom, félreteszem. A lisztet, keményítőt, sót és sütőport egy kisebb tálban összekeverem. A gyümölcsöket alaposan megmosom, megszárítom, a szép, egészséges nektarin héja vékony és puha, nem szükséges meghámozni. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek – félreteszem.

Egy nagy keverőtálban elektromos habverővel habosra keverem a tojások sárgáit a cukorral és a vajjal, hozzáadom a citrom reszelt héját, levét, a vaníliát, a mandulaaromát, valamint a pálinkát. Folyamatos keverés mellett óvatosan belekanalazom a lisztes keveréket, alaposan kikeverem. Fakanállal óvatosan hozzáadagolom a kemény tojáshabot.

A tésztát az előkészített piteformába kanalazom, elegyengetem. A kemény marcipánmasszából kb. 3 dkg-ot reszelek a tésztára, majd a pirított mandula felét is egyenletesen elosztom a felületen. A nektarinokat gerezdekre vágom, körben elrendezem a mandulás-marcipános tésztán. A nektarinok közé szórom a ribizlit, majd a maradék marcipánt is ráreszelem, pirított mandulával borítom, rászórom az 1 evőkanálnyi barnacukrot.

180 fokra előmelegített sütőbe tolom, 10 percnyi sütés után 175 fokra kapcsolom a sütőt, kb. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Mivel a nektarinok elég vékony szeletekben kerülnek a tetejére, alattuk pedig mandula és marcipán is lapul, nem süllyednek a sütemény aljára, a barnacukor pedig szépen karamellizálódik a tetején.

Még forrón meghintem a vaníliás porcukorral, rácson hagyom hűlni, hidegen szeletelem.

Megjegyzés

Finom, zamatos sütemény, másnap is őrzi puhaságát. Uzsonnára, vendégségbe, piknikre is kitűnő, remekül csomagolható, de akár egy csésze kávé mellett is nassolható.

További érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss