Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gasztrolimpia

default user icon
SB
A mit tudsz a kínai konyháról kérdésre szinte mindenki a szokásos sztereotípiákat válaszolja, mint: evőpálcika, rizs, wok, tofu. De van itt még néhány érdekesség...

Olimpikonjaink valószínűleg csak a versenyek után jutnak el egy-egy autentikus kínai étterembe. Az olimpiai faluban a 24 órás, 5000 fős étteremben a híradások szerint ugyanaz az amerikai cég állítja elő az ételeket Atlanta óta. Van külön pult a mediterrán, ázsiai és kontinentális főételeknek, de ez mégsem olyan, mint egy hagyományos pekingi vendéglőben fogyasztani, helyi nyersanyagokból készült, helyiek által készített fogásokat.

Gasztroföldrajz

Kína annyira nagy és olyan sokan lakják, hogy a "kínai konyha" megnevezés teljesen irreális. Az egyik gasztroföldrajzi felosztás négy részre tagolja az országot. Ezek:

  • Észak-kínai konyha (Peking): a mongol befolyásnak köszönhetően sok bárány és birkahúst esznek. Rizs helyett itt - az éghajlati adottságoknak megfelelően - a búza a legfőbb gabona.
  • Nyugat-kínai konyha (Szecsuán):sokcsípős paprikátészöldségethasználnak. Különlegesség aszecsuáni bors, amit esküvőkön rizs és konfetti helyett dobálnak, mivel itt ez  a termékenység szimbóluma.
  • Kelet-kínai konyha (Sanghaj): A kikötők és tengerpart miatt erős a külföldi hatás. Sok tengeri gyümölcsöt fogyasztanak, de a Jangce deltája miatt az édesvízi halak és rákok is kedveltek. A cukrot és szójaszószt keverve érnek el különleges ízhatásokat. A környező területek gasztronómiájának is olvasztótégelye.
  • Dél-kínai konyha (Kanton): az igazi kantoni séfek még Kínán belül is nagyon keresettek. A korai emigránsoknak köszönhetően az általunk ismert kínai étkezés a dél-kínai hagyományokra épül. Világos szójaszószt használnak. Érdekes helyi specialitás a különböző húsok keverése, például marha hallal vagy sertés kagylóval. A húsokat gyümölcsökkel is keverik. Az adagok kisebbek, mint Kína más területein.

A fenti négyes osztáson belül 8 regionális konyhát ismerünk, ezek: Anhuj, Kanton, Fucsien, Hunan, Csiangszu, Santung, Szecsuán, Csöcsiang.

Minden városban vannak specializálódott helyek, ahol csak tengeriherkentyűt vagy csak hotpotot lehet enni. (A hotpot olyan mint a fondü, csak több a variációs lehetőség).

A kínai kínai

A kínai kínai nagyon olcsó. 2000 forintból többfogásos vacsorát kaphatunk harmad-negyedmagunkkal. A kínai étterem Kínában különbözik a nyugati kínaiktól. Nincsenek lampionok, szobrok, szeparék, szőnyegek. Pörgés van, hosszú, fém asztalokon esznek többedmagukkal, szürcsölnek, csámcsognak, élvezik az étkezést. De sokszor nem ülnek be sehová, hanem az utcán esznek, ami Ázsiában mindenhol szokás. Kína sem más, óriási a választék. Késő éjszakáig zajlik az élet ezeken a kínai ételpiacokon, minden standon más-más specialitást készítenek, és fantasztikus ízélményben lehet része az ott falatozó szerencséseknek

A kínai étkezési szokások

A kínaiak nagyon sokat adnak az étkezésre. A kést és villát barbár dolognak, harci eszköznek tartják, ezért esznek pálcikával vagy kézzel. Pekingben vendégségkor minimum nyolc hideg és nyolc meleg fogást szokás felszolgálni. Az észak-kínai Heilongjiang tartományban az ételeknek mindig páros számúak. Halat enni annyit jelent: a pénz soha nem fogy el teljesen. Shanxi tartományban a lótuszvirágból készült étel jelentése tartós házasság, és az esküvőkön ilyen fogások mellett sok a hús is, mivel ez azt jelenti: sok vidámság. Városi kínaiak a szülők születésnapján tésztát készítenek, ezzel kívánva hosszú életet. Quanzhou városban édes gyümölccsel kínálják a vendégeket - kényelmes életet kívánva.

Az üzletkötés gyakran ebéd vagy vacsora közben történik. A jó étel fél üzleti siker. Az elegánsabb éttermekben kerek, középen tálcás asztalok vannak, ha nem kettesben vacsoráznak, ezt használják. A halat gyakran egészben, párolva teszik az asztalra, de alapvetően az ételeket apró darabokra vágják. Általában eggyel több fajta fogást kell rendelni, mint ahányan az asztalt körülülik. Ha minden elfogy, rendelnek még.

Néhány kínai étel

Sült padlizsán szecsuáni borsos öntettel

Hozzávalók
(2-3 adag)
2 közepes padlizsán
só, bors, olaj
2 evőkanál. olaj
4 szelet friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál. szójaszósz
4 evőkanál. víz
1 evőkanál. szezámolaj
2 evőkanál. barnacukor
1 kávéskanál. szárított chlipaprika
1 teáskanál. szecsuáni bors
1 evőkanál. sótlan pirított mogyoró

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Alufóliát fektetünk egy sütőlapra, megkenjük olajjal. A padlizsánt egyforma, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. Összeforgatjuk 3-4 ek. olajjal, sózzuk, borsozzuk. Kb. 25-30 percig sütjük, hogy megpuhuljon és kívülről megpiruljon. Közben elkészítjük a fűszeres öntetet: száraz serpenyőben megpirítjuk a szecsuáni borsot. Mozsárban vagy egy nehéz lábas aljával megtörjük. 2 ek. olajat felhevítünk, és átforgatjuk benne a felaprított fokhagymát, gyömbért és a chilit. Hozzáadjuk a szójaszószt, a vizet, a szecsuáni borsot és a cukrot. Néhány percig főzzük, hogy a cukor feloldódjon. Az öntetet a padlizsánhoz adjuk, meglocsoljuk a szezámolajjal, összeforgatjuk. Sótlan pirított mogyoróval, friss korianderzölddel meghintve tálaljuk. Chiliesvanilia receptje

Tavaszi tekercs

Hozzávalók:
kör alakú rizspapír tésztalap (ázsiai boltokban kapható)
üvegtészta
előhűtött, vékonyra szeletelt répa, káposzta, vagy az alábbi zöldségek közül néhány, vagy az összes vegyesen,  nagyon vékonyra szeletelve (újhagyma, répa, kínai kel, káposzta).
Tehetünk bele szójacsírát, és jó nagyon illik hozzá a friss menta és koriander.
Az öntethez: chili, lime, kis nádcukor

Ha nincs előkészített zöldség a boltban, a zöldségeket nagyon vékonyra, julien-re vágjuk. Hozzáadjuk a fűszernövényeket és a kifőzött, felvagdosott üvegtésztát. Fokhagymával, szójaszósszal, szezámolajjal és halszósszal ízesítjük. A rizstészta papírt meleg vízben megpuhítjuk, konyharuhával leitatjuk róla a felesleges vizet. A közepére halmozunk az ízesített zöldségből, két szélét behajtjuk, és feltekerjünk, mint egy palacsintát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss