Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gasztrokalauz Görögországba

A nagy múltra visszatekintő görög konyha titka 4 dologban rejlik: jó alapanyagok, kiváló minőségű olívaolaj, a fűszerek bölcs használata és az egyszerűség. Ennél többre nincs is szükség, hogy ennek a mediterrán országnak a konyháját leírjuk. Az olívaolaj örök jelenléte szinte minden ételt meghatároz, s ez alól csak a desszertek jelentenek kivételt.

A görög húsételek alapja általában a marha, a bárány vagy a kecske. Ez utóbbi tejéből készítik a híres feta sajtot, ami egyetlen igazi parasztsaláta tetejéről sem hiányozhat, és egy kevés olívabogyóval tökéletes előétel. Gyakori előétel a padlizsánkrém, a szőlőlevélbe töltött rizs és a joghurtos fokhagymás uborkasaláta, a tzatziki.

A görög bárányhúst egyébként vétek kihagyni, az arrafelé honos fajtának nincsen faggyú íze, grillezve, friss rozmaringgal és bazsalikommal tényleg mennyei étel. De nagyon ízletes a lassú tűzön főtt, szegfűborssal és gyöngyhagymával ízesített marharagu, a sztifado is.

A húsok mellett a tengeri herkentyűk és a halak jelentik a görög konyha alapját. A legtöbb ételt egyszerűen, grillen készítik el, kevés citromlével és zöldfűszerrel, valamint kellő mennyiségű olívaolajjal.

Az egészséges táplálkozás jegyében a sok natúr hús mellett rengeteg szabadföldi zöldséget is fogyasztanak. Nagy részüket salátaként, de ezeket is gyakran grillezik, illetve töltik.

A kirándulók számára - szendvics helyett - tökéletes megoldás a városok minden pontján kapható piták (tiropita, spanakopita, boureki), amik általában zöldséggel, sajttal vannak megtöltve.

A desszertek általában mézzel készülnek. Jellemző édesség a réteslapok közé töltött tejjel gőzölt vaníliás gríz, a galatopita, vagy a halva, illetve az olajos magvakkal és mézzel töltött rétestészta, a baklava. A sütőporos, könnyű tésztás süteményeket nem igazán ismerik, ha valaki mégis viszonylag könnyű édességre vágyna, akkor javasolt a pékségekben árult aprósüteményekből vásárolni.

Az étkezésekhez érdemes frissen facsart narancslevet inni, vagy a helyiektől ellesett módon 1-2 deci gyantás fehérborral, retsinával leöblíteni az ebédet.

Az erősebb italok kedvelőinek javasoljuk a jéghideg vízzel vagy narancslével felhígított ouzót (ánizslikőr), vagy egy kis pohárnyi rakit, illetve a külföldi valutaként is szolgáló Metaxát. Aki szereti a jó mazsolabort, annak ki kell próbálnia az édes desszertbort, a Mavrodaphnit.

A kávé esetében viszont érdemes előre egyeztetni a pincérrel, hogy ő mit ért kávé alatt, illetve mi mit szeretnénk inni. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor frappét (jeges tejeskávé) érdemes inni. Hűsít és nem is zaccos.

A görög konyháról bővebben >>>

Görög receptek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss