Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Képviselőfánk, ahogy Gáspár Bea készíti – a krém olyan, hogy megőrülsz!

default user icon
MME
Gáspár Bea a hétvégén káprázatos képviselőfánkot készített, aminek nemcsak a fotóját, de a receptjét is megosztotta az Instagramon. Ahogy azt Bea asszonytól megszokhattuk, csavart egyet a hagyományos recepten, és a klasszikus angolkrém helyett pisztáciakrémet töltött az égetett tésztából formázott gombócokba.

A Konyhafőnök-győztes, több szakácskönyvet is jegyző Gáspár Beától megszokhattuk, hogy ami az ő konyhájából kikerül, az csakis valami ínycsiklanó finomság lehet. Most sem volt ez másképp: a hétvégén Bea asszony, a farsangi szezon záróakkordjaként, képviselőfánkot készített, de nem is akármilyet: az égetett tésztás sütemény tölteléke ezúttal nem a hagyományos, vaníliás angolkrém volt, hanem egy pisztáciás-mascarponés álom, tejszínhabbal megkoronázva. 

Nézzük Bea receptjét!

Hozzávalók Gáspár Bea pisztáciakrémes képviselőfánkjához:

Az égetett tésztához:
200 g víz
200 g étolaj
200 g liszt
csipet só
csipet cukor
6 db tojás

A pisztáciakrémhez:
200 g pisztáciapaszta
500 g mascarpone
100 g porcukor
250 g tejszín


Elkészítése:

  1. A vízben elkezdjük melegíteni az olajat, egészen addig, míg az olaj elkezd pattogni. Ekkor beletesszük a lisztet, a sót és a cukrot. Addig kevergetjük, amíg jó resztelt állaga nem lesz!
  2. Egy másik edényben, vagy a robotgép keverőtáljában kihűtjük. Ha kihűlt, akkor egyenként adagoljuk hozzá az egész tojásokat, miközben a géppel folyamatosan keverjük a tésztát. Szép, homogén tésztát kell kapnunk, amit a habzsákból a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodunk.
  3. Ha nincs gőzös sütőnk, akkor a tésztákat kicsit vízzel lespricceljük, majd 200-210 fokra előmelegitett sütőben, légkeveréses módban megsütjük. A sütés végén a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok! Kb. 12-15 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő.
  4. Ha megsültek – ezt onnan tudjuk, hogy a fánkok repedései is aranybarnák –, akkor a sütőajtót csak résnyire nyitjuk ki, és így hagyjuk hűlni a sütőben a fánkokat, kb. 8-10 percig, hogy a hirtelen hideg levegőtől ne essenek össze.
  5. A krém hozzávalóit egynemű krémmé keverjük, a tejszínt habbá verjük.
  6. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, majd betöltjük a krémmel és a habbal.

„Itt a tészta a hangsúlyos, ha azt jól elkészítjük, bármilyen töltelék, akár sós is, mehet bele!" - zárja a posztját Gáspár Bea.

Ezek is érdekelhetnek