A Konyhafőnök-győztes, több szakácskönyvet is jegyző Gáspár Beától megszokhattuk, hogy ami az ő konyhájából kikerül, az csakis valami ínycsiklanó finomság lehet. Most sem volt ez másképp: a hétvégén Bea asszony, a farsangi szezon záróakkordjaként, képviselőfánkot készített, de nem is akármilyet: az égetett tésztás sütemény tölteléke ezúttal nem a hagyományos, vaníliás angolkrém volt, hanem egy pisztáciás-mascarponés álom, tejszínhabbal megkoronázva.
Nézzük Bea receptjét!
Hozzávalók Gáspár Bea pisztáciakrémes képviselőfánkjához:
Az égetett tésztához:
200 g víz
200 g étolaj
200 g liszt
csipet só
csipet cukor
6 db tojás
A pisztáciakrémhez:
200 g pisztáciapaszta
500 g mascarpone
100 g porcukor
250 g tejszín
Elkészítése:
- A vízben elkezdjük melegíteni az olajat, egészen addig, míg az olaj elkezd pattogni. Ekkor beletesszük a lisztet, a sót és a cukrot. Addig kevergetjük, amíg jó resztelt állaga nem lesz!
- Egy másik edényben, vagy a robotgép keverőtáljában kihűtjük. Ha kihűlt, akkor egyenként adagoljuk hozzá az egész tojásokat, miközben a géppel folyamatosan keverjük a tésztát. Szép, homogén tésztát kell kapnunk, amit a habzsákból a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodunk.
- Ha nincs gőzös sütőnk, akkor a tésztákat kicsit vízzel lespricceljük, majd 200-210 fokra előmelegitett sütőben, légkeveréses módban megsütjük. A sütés végén a sütőajtót nem szabad kinyitni, mert összeesnek a fánkok! Kb. 12-15 perc a sütési idő, de ez sütőfüggő.
- Ha megsültek – ezt onnan tudjuk, hogy a fánkok repedései is aranybarnák –, akkor a sütőajtót csak résnyire nyitjuk ki, és így hagyjuk hűlni a sütőben a fánkokat, kb. 8-10 percig, hogy a hirtelen hideg levegőtől ne essenek össze.
- A krém hozzávalóit egynemű krémmé keverjük, a tejszínt habbá verjük.
- A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, majd betöltjük a krémmel és a habbal.
„Itt a tészta a hangsúlyos, ha azt jól elkészítjük, bármilyen töltelék, akár sós is, mehet bele!" - zárja a posztját Gáspár Bea.