Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ifjú Gárdonyi Géza szerette a finom ételeket, ez volt a kedvence

default user icon
MME
A híres íróként Egerben visszavonult Gárdonyi Géza értékelte a jó borokat és a finom halételeket.

 A pályáját népiskolai tanítóként kezdő, majd újságíróként folytató Gárdonyi Géza 1888 őszétől három éven át Szegeden élt és dolgozott. Gyakran megfordult a hajdani Hungária Szálló kávéházában, ahol törzsasztaluknál találkoztak, cseréltek eszmét és fogadták be társaságukba az újonnan érkezett kollégákat az írók. „Szegeden jöttem rá, hogy a legnagyobb földi jó nem az elmélkedő filozófia, sem a vagyon, sem a holdvilágos szerelem, hanem egy-egy pénteki halpaprikás a Bálónál” – fogalmazott a Búcsú Szegedtől című tárcájában.

Báló István az akkor Szegedhez tartozó Szatymazon működtetett kocsmát, és törzsvendége volt Dankó Pista. A hegedűn (és orgonán) kiválóan játszó, dalszövegeket író, sőt zenét is komponáló Gárdonyi életre szóló barátságot kötött a cigányprímással, akivel 59 közös nótát szereztek.


Nagy Endrétől tudjuk, hogy Gárdonyi a fővárosban „a New York kávéházban szokott volt üldögélni egy félreeső asztal mellett megbújva. Egy üveg bor állott előtte, kávé helyett abból hörpintgetett és hosszú szárú pipáját szívogatta. […] Egyre ritkábban mutatkozott Pesten. […] Arca még vékonyabb lett és a gyomorbajosok savanyúsága volt rajta” – emlékezik utolsó találkozásaikra a konferansziéként ismert szerző.

Az Egri csillagok írója fiatalon nem vetette meg a gasztronómiai élvezeteket. Az egyik kedvenc halétele a később róla elnevezett pisztráng  volt, amit fehérborral meglocsolva készítettek számára. 

A Gárdonyi-pisztráng receptéjéhez kattints ide !

CITROMOS-PETREZSELYMES PISZTRÁNG >>> 

PISZTRÁNG SZALAJKA MÓDRA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss