Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gánica, kattancs, kukóleves – te tudod, hogy milyen ételek ezek?

default user icon
MME
Ha régi szakácskönyveket vagy receptgyűjteményeket lapozgatunk, bizony könnyen belefuthatunk olyan elnevezésekbe, amikről még azt sem tudjuk kikövetkeztetni, hogy vajon főételről vagy desszertről lehet szó. Mutatunk néhány olyan elnevezést, amit valószínűleg már nagyon kevesen ismernek.

Annak, hogy ma már sok kifejezést, ételnevet nem ismerük, több oka is lehet. Előfordulhat,  hogy tájnyelven van az étel neve, vagy már nem fogyasztjuk az adott fogást és egészen egyszerűen kikopott a köznyelvből.

Ferentő, frentő, esetleg fentő

A palóc konyha remeke, egykor a karácsonyi böjt elmaradhatatlan fogása volt. Hogy mi is ez pontosan? Egy virág alakú sütemény, ami bevagdosott tésztacsíkokból sül össze. Még forrón meglocsolták tejjel, hogy aztán ráragadhassanak a mákszemek, amiket rászórtak végül pedig mézzel is meglocsolták. Jól hangzik, igaz?

Gánica

A népi konyhában kiemelkedő szerep jutott a kukoricakásából készült ételeknek, hiszen olcsó és laktató is. A gánica a dél-dunántúli régióban, főleg Somogy és Baranya megyében elterjedt. Ismertebb elnevezése a dödölle és a puliszka. Így már ismerős, igaz? Többféle elkészítési módja ismert, de fő jellemzője, hogy a kukoricalisztet vízben vagy tejben sűrű állagúra főzik majd a kásából galuskát formázva ropogósra sütik. Erdélyben is ismert, főleg köretként.

Kalinkó

A rábaközi régióhoz tartozó süteményről van szó, ami lisztből, tejből, tojásból, zsírból, tejfölből és cukorból készül.  Ez egy általában 9 szálból font ízletes kalács, amit főleg ünnepekre, lakodalomra készítettek a falvakban és a bor mellé kínálták a vendégeknek.

Halkarbonádok

Igen, jól tippeltél, halételről van szó. Főtt vagy sült csuka és ponty kell az elkészítéséhez. Tejben áztatott zsemlét, apróra vágott hagymát, fokhagymát, borsot és citromhéjat kell hozzáadni miután kifiléztük és ebből kell kis golyókat vagy rudacskákat formázni sütés előtt.

Görhe

Kedvelt sütemény, ismertebb nevén málé. Elkészítési módja hasonlít a gánicához, elsősorban a szegényebb rétegek fogyasztották. A kukoricalisztet forró vízzel vagy tejjel összekeverték, majd másnap a kerekre formázott, vagy tepsibe simított tésztát kemencében kisütötték. Erre jöhetett a vastag réteg porcukor és a lekvár.

Kattancs

Ez egy különleges kalács, amit paprikával töltöttek meg. Aratáskor és a böjt idején készítették a kisalföldi régióban, amit általában bableves kísérőjeként fogyasztottak, sőt fogyasztanak még ma is. 2013-ban még az is felmerült, hogy bekerülhetne a Hungarikumok közé.

Tojás fánczli

Kiadós reggelinek tökéletes lehet ez a vajas, tojásos, tejbemártott zsemlével, sajttal, sonkával esetleg szalonnával és ízlés szerint zöldségekkel, valamint szerecsendióval összesütött étel.

Kukóleves

A legtöbben talán a kukoricalevesre tippelnének, de nem erről van szó. A kukóleves nevét a kifújt tojáshéjról kapta, melybe szalonnából, kölesből, borjú vagy sertéstüdőből gyúrt, fűszeres tölteléket tettek. A leves elkészítése meglehetősen hosszadalmas, és sokakban ellenérzést válthat ki a tüdő használata, de a végeredmény egy ízekben gazdag, ínycsiklandó étel.

Fumu

Ez egy babát formázó, látványosan feldíszített ünnepi kalács, változatos töltelékkel. Egyedi édesség, előfordulása, készítése Zala megyéhez, Göcsej, Hetés és Muravidék tájegységhez köthető. A tészta tradicionálisan 2-3 kg búza finomlisztből, zsír, tej, 8-10 db tojás, cukor és élesztő hozzáadásával készül. Tölteléknek elsősorban diót, mákot, szilvát, almát, fügét és szőlőt használnak. Lakodalmak, keresztelők elengedhetetlen süteménye. Az Őrség falvaiban ma is népszerű édességnek számít.

(Fotó: mindmegette.hu)

Ajánjuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss