Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Galette des rois (Háromkirályok pitéje)

MME MME
5/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg leveles tészta
  • A frangipane (mandulakrémes) töltelékhez:
  • 20 dkg darált mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 7,5 dkg lágy vaj
  • 2 tojás
  • mandulaaroma
  • A kenéshez:
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej
  • Valamint:
  • 1 babszem

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a mandulaaromát. Krémesre keverjük.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

A leveles tésztát megfelezzük, 2 darab kb. 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik tésztalapot, egyenletesen elosztjuk rajta a mandulás krémet úgy, hogy a peremére ne kerüljön. A babszemet (vagy más apró, nem olvadékony tárgyat) elrejtjük valahol a krémben, majd megkenjük kis vízzel a tészta peremét, ráhelyezzük a másik lapot, és körben villával lenyomkodjuk. A tetejébe hegyes késsel mintákat rajzolunk, vagy a maradék tésztával díszítjük. Megkenjük a 1 tojássárga és 1 evőkanál tej keverékével.

A pitét betoljuk a sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna, csökkentsük a hőmérsékletet, és alufóliával borítsuk be a tetejét.

Langyosan tálaljuk.

Megjegyzés

Franciaországban ünnepi sütemény, hagyományosan január 6-án készül, ez a Háromkirályok süteménye, amelybe babszemet rejtenek. Aki megtalálja a sütiben a babszemet, az lesz a király, és kap papírból készült koronát is. :) A pitéről bővebben itt olvashattok >>> - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss