Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Úgy főznél akár egy séf? Válogasd meg a mustárjaidat!

Bár a legtöbben főleg a szilveszteri virslihez és a nyári hétvégéken készített grillhúsok mellé szokták csupán használni a megszokott mustárt, a valódi mustárokkal érdemes megismerkedni, mert nem csak a húsáruk mellé kínálhatjuk őket, hanem számtalan módon belekomponálhatjuk az ételeinkbe.

- A mustár egy rendkívül sokoldalú, izgalmas alapanyag, amit számtalan módon fel lehet használni – mondja Gál Zsolt mesterszakács, kistermelő. 

De hogyan lesz egy jól ismert mesterszakácsból mustárséf? Zsolt mindig is szeretett a maga feje után menni. Egészen kiskorától kezdve tudta, hogy főzni és sütni szeretne, egy percig nem volt kérdés számára, hogy a konyhán a helye. A klasszikus utat követve, végigjárta a gasztronómiai szamárlétra összes fokát, jó mesterek és neves kollégák mellett megtanulta a szakma minden trükkjét, de ez önmagában igazából soha nem elégítette ki, tanítani kezdett, ipari konyhák tervezésével foglalkozott és kistermelő lett.

A ma már szakmai tanácsadóként dolgozó séf évekig dédelgette az álmát, hogy egy olyan, mostohán kezelt alapanyag becsületét adja vissza, amit a szocialista időszakban teljesen elsilányítottak, s igazság szerint az elmúlt 25 alatt, valamint a nagy magyar gasztroforradalom hevében sem sikerült megreformálni, megfelelő nívóra emelni. A mustármagot alig látott, csupán savanyúságával operáló mustár helyett szerette volna megmutatni, hogy mennyi lehetőség lakozik ebben a termékben.

Zsolt – a sok éves főzőiskolai tapasztalatai alapján - pontosan tudta, hogy laikus felhasználóknak, a háziasszonyoknak nagy segítség, ha van a konyhai kínálatukban egy – vagy több -  gazdag ízvilágú mustár, valamint azzal is tisztában volt, hogy az éttermi konyhákon szintén értékelik, ha a húsok, pástétomok, levesek, mártások, habok ízesítésére minőségi mustár áll rendelkezésre.

A mustárral ugyanis számtalan étel megbolondítható. A Szakács Leszel márkanév alatt futó termékek állaga - az Indiában oly közkedvelt, nálunk is egyre népszerűbb - fűszeres chutney-hoz áll a legközelebb. Az egyedi ízesítés és a gazdag matéria ehetőséget ad arra, hogy ez a krém fűszere lehessen akár egy gazdagabb főzeléknek, valódi értéket adjon egy jóféle bablevesnek vagy babfőzeléknek, biztosítsa a tökéletes pácolást, s méltó partnere legyen bármilyen minőségi kolbásznak, hamburgernek, vagy épp virslinek.

Az egyediséget nem csak a gondosan válogatott alapanyagok, s a saját receptek adják, hanem az a speciális készítési mód, amellyel Zsolt még homogébbé, gazdagabbá teszi az elkészülő terméket. A kolloid malom, más néven mustármalomban történő elegyítés helyett, Zsolt hőkezeli a mustárt, ami így nyeri el végleges állagát, kapja meg egyedülálló selymességét. Mivel egy termék nem termék még akkor sem, ha egy egész szortiment készül belőle, Zsolt mostanában már egyedi fűszerezésű, különleges összetételű kolbászokat is készít, hogy legyen mit tunkolni a rozmaringmustárba, a fűszeres almával bolondított céklamustárba vagy épp a kakukkfüves, vargányás mustárba.

Ezek is érdekelhetnek