Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszervajat a kenyérre, húsra, zöldségre

default user icon
SB
Szendvicshez, melegszendvicshez, sült zöldséghez, húshoz, halhoz nagyszerű ízesítő. Egyszerre akár több ízben és nagyobb adagban is elkészíthető, mélyhűtőben hosszan eltartható.
Mihez?

A bevezetőben már említettük, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettal, és térjünk rá a burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal, hanem engedjük szabadon a fantáziánkat. Mert isteni étel például a fűszervajjal töltött csirkemell baconbe csavarva és sütőben megsütve. Meg is érkezünk a kijevi csirkéhez, mely vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, manapság egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.

Milyen fűszereket használjunk?

Mindenféle jó: tárkony, bazsalikom, snidling, petrezselyem, kapor, oregánó, kakukkfű, medvehagyma, zsálya. Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket. Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé. Variálhatjuk is, tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.

Elkészítés:

A vajat minden esetben hagyjuk szobahőmérsékletűre olvadni. Egy tálban keverjük ki az apróra vágott fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Mikor kezd szilárdulni, vizes kézzel formázzuk.
Csinos a hengerforma, de lehet készíteni apró golyókat és cipót is. Alufóliába, sütőpapírba vagy folpackba tekerve mehet a mélyhűtőbe.

Fűszervaj ötletek:

Kapros – vöröshagymás:
Hozzávalók:
20 dkg vaj
3 kiskanál apróra vágott kapor
1 fej vöröshagyma

bors
1 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, citromlevet, mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.

Mustáros-zöldfűszeres vaj:
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott snidling
1 evőkanál apróra vágott tárkony
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál citromlé

bors
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss