hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszervajas sült csirke

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 1 db konyhakész csirke
  • 3 db citrom kezeletlen
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 8 ág + 1 marék tárkony vagy petrezselyem
  • 8 ág kakukkfű
  • 8 ág rozmaring
  • 12 dkg puha vaj
  • A salátához:
  • 8 db salátaszív
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db salotta hagyma
  • 2 db szardellafilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek vörösborecet
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A csirkét kívül-belül megmossuk, és konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Forró vízzel megmosunk 2 db citromot, és negyedeljük. A fokhagymafejet, a laza héjréteg lefejtése után, keresztben félbevágjuk. A csirkét megtöltjük a fele negyedelt citrommal, 2 db babérlevéllel és a zöldfűszerágak felével, majd megsózzuk. A maradék babérlevelet, zöldfűszerágat és negyedelt citromot a felezett fokhagymafejjel együtt elrendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd ráfektetjük a csirkét.
  2. A fűszervajhoz a meghámozott fokhagymagerezdeket feldaraboljuk, a forró vízzel lemosott, maradék citrom héját lereszeljük. A maréknyi tárkonylevelet a fokhagymával és a citromhéjjal együtt késes aprítógépben pépesítjük, majd a puha vajba keverjük, és ízlés szerint megsózzuk.
  3. A csirkét megkenjük a fűszervaj felével, és az előmelegített sütő középső részében aranybarnára sütjük 50-60 perc alatt. A vége felé szúrjunk a legvastagabb részébe egy hústűt vagy vékony fémnyársat: ha kihúzáskor nem tapad rá semmi, akkor a csirke átsült.
  4. Amíg a csirke sül, a megtisztított salátaszíveket hosszában négyfelé vágjuk, a fokhagymagerezdet és a szardellafilét finomra aprítjuk. Az olajból, ecetből, fokhagymából, salottából, valamint a szardellából öntetet keverünk, és megsózzuk, megborsozzuk. A salátaszíveket egy tálban összeforgatjuk az öntettel, majd állni hagyjuk.
  5. A csirkét a vele sült fokhagymával, a maradék fűszervajjal és a szardellás salátával tálaljuk.


Fűszerezés előtt kóstold meg a salátaöntetet, mert lehet, hogy az eleve sós szardellafilé miatt nem kell megsózni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss