Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Egy konyhai aprítógépben készítsünk sűrű krémet a petrezselyemből, a borból, a vajból és az olívaolajból – sózzuk, borsozzuk alaposan. Lehet, hogy a vaj apró darabokban látható marad, de a sütés során ez felolvad.
Ha bőrös karajjal dolgozunk, akkor a zsíros felét egy éles késsel kockázzuk be. A krém 4/5 részét dörzsöljük bele az egész karajba, tegyük tepsibe, mellé a fokhagymafejeket. Az előmelegített sütőben kb. 90 percig süssük, de ha van maghőmérőnk, érdemes azzal ellenőrizni, akkor tökéletes a húsunk, ha belső hőmérséklete 65 fok. Így szépen átsül, de a hús belseje kellemesen rózsaszín marad.
Közben a salátához forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, süssük benne addig a paprikákat, amíg a bőrük teljesen megfeketedik. Ezután tegyük őket egy fóliával lezárt tálba, itt hagyjuk kihűlni. Ugyanabban a serpenyőben kevés olívaolajon süssük meg a padlizsánt és a cukkinit, enyhén sózzuk.
Ha a paprika héja kellőképpen felpuhult, könnyedén lehúzhatjuk róla. Vágjuk csíkokra, és keverjük össze a sült padlizsánnal és cukkinivel. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot is, locsoljuk meg vörösborecettel és kevés olívaolajjal. A friss fűszernövényeket és a salátaleveleket forgassuk a zöldségekhez, csurgassunk rá olívaolajat.
Amint a hús megsült, vegyük ki mellőle a megsült fokhagymát, a húst takarjuk le alufóliával – így hagyjuk pihenni 15 percig tálalás előtt.
Ezalatt a félretett fűszervajat melegítsük fel egy serpenyőben, öntsük hozzá a tepsiben összegyűlt zsiradékot.
A frissen sült karajt a felmelegített szósszal és a sült, karamellizálódott fokhagymával, valamint frissítő tavaszi salátával tálaljuk.