Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással

60 perc
rafinált
megfizethető
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítom, pár perc múlva hozzáadom a cukor felét, ezzel is pirítom egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre, majd felöntöm a forró tejjel, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd lekapcsolom, és fedő alatt hagyom hűlni.

A pitesütőt kivajazom és kiszórom zabpehelyliszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverem. Hozzákeverem a megfőtt zabpehelyhez, majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze. Majd 25-30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A sütőben hagyom langyosra hűlni.

Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedelem. Serpenyőbe teszem a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítom, hozzáadom a gyümölcsöt, átforgatom, majd rálocsolom a balzsamecetet, és 1-2 perc alatt összeforralom. Majd tálaláskor megszórom friss, apróra vágott mentával. Miután kihűlt, a zabpehelytorta mellé tálalom.

Megjegyzés

A barna nádcukor helyett használhatunk mézet, steviát vagy más édesítőszert. A vaj helyett pedig kókuszzsírral is készíthetjük.

A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű tápláló étel. Kalória tartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének.
- veruss74

Ezek is érdekelhetnek