Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres póréhagymás pite

default user icon
MME
120 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg vaj (+ a formához)
  • 25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 kg póréhagyma
  • 3 db tojás
  • 1,25 dl habtejszín
  • 1,25 dl tej
  • 1/2 tk szárított kakukkfű
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • bors

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A felkockázott hideg vajat egy tálban gyorsan összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a sóval. Cipóvá gömbölyítve folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 30 percig.
  2. Közben a pórét a gyökér feletti fás rész és a sötétzöld levelek eltávolítása után megmossuk, majd felszeleteljük vagy kb. 3 cm-es darabokra vágjuk.
  3. A tésztát lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastag kerek lappá nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kivajazott 24 cm-es piteformát úgy, hogy peremet is képezünk, és az alját villával megszurkáljuk. Az előmelegített sütőben elősütjük 10 percig, majd kivesszük, és eloszlatjuk rajta a felszeletelt pórét vagy kirakjuk a sűrűn egymás mellé állított pórédarabokkal.
  4. A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel és a tejjel. A kakukkfűvel, a szerecsendióval és sóval, borssal fűszerezzük, majd a póréra öntjük.
  5. Végül a pitét változatlan hőfokon készre sütjük kb. 50 perc alatt. 

    Még több póréhagymás recept >>> 

    Lepények, piték, rétesek >>> 

    Tejszínes receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss