Elkészítés: Citromreszelőn külön-külön lereszeljük a vörös- és fokhagymát. Nagyobb fazékba kb. 0,5 dl étolajat öntünk, tűzre téve felforrósítjuk, és gyakran kevergetve szép sárgára pirítjuk benne a vöröshagymát. Aztán belekanalazzuk a fokhagymapépet is, és fél percig együtt pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, majd 2 evőkanálnyi mennyiség híján (ezt megehetjük!) :) beleöntjük a sűrített paradicsomot. Ezt követően 1,8 liter hideg vízzel felengedjük, jól megkavarjuk, és lefedve, élénk tűzön főzni kezdjük.
Közben elkészítjük a rántást: kislábosban olajat melegítünk, majd 3-4 evőkanálnyi (rétes)lisztet szórunk bele, s gyakran kevergetve világos zsemlehéj színűre pirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük, s félretesszük.
A fövésnek indult levest ízlés szerint sózzuk, kristálycukrozzuk, majd amikor forrni kezd, takarékra vesszük a lángot, és beleszórjuk a petruskát, a fehérborsot és a bazsalikom-rozmaring kezdő adagját. Ezután a levest besűrítjük a rántással, lefedjük a fazekat, és minilángon fertályórát főzzük.
Ha letelt a negyedóra, beleszórjuk a kimért száraztésztát, illetve a bazsalikom-rozmaring adag fennmaradó részét. (Gyakran kevergessük, mert a tészta hajlamos letapadni.) Ha a tészta megfőtt, a leves elkészült. Forrón és langyosan egyaránt finom.