Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres padlizsángombócok friss paradicsomszósszal

3 5/5
60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 20-25 dió nagyságú gombóchoz:
  • 2 közepes méretű padlizsán (kb. 60 dkg)
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg frissen reszelt, aromás kemény sajt (pl. pecorino, parmezán vagy grana padano)
  • 1 egész tojás
  • 1 dundi gerezd fokhagyma (aki szereti, tehet bele többet is)
  • 2 evőkanál darált dió
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1/2 kávéskanál szárított menta
  • 1 kávéskanál rozmaring (vagy egy ágacska friss, felaprítva)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • frissen őrölt bors
  • A sütéshez:
  • kb. 1 evőkanálnyi olíva olaj a sütőpapír megkenéséhez
  • A paradicsomszószhoz:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl passzírozott paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • bors
  • oregánó

Elkészítés

Elkészítés: A padlizsánokat megszurkálom, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt puhára sütöm. A már langyos padlizsánokat meghámozom, krémes húsukat egy nagy keverőtálba kanalazom.

Hozzáadom a zsemlemorzsát, a darált diót, a sajtot, a kissé felvert tojást, valamint a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát és a fűszereket. Ha túlságosan lágy lenne a massza, a zsemlemorzsa mennyiségét lehet növelni. A fűszerezést befolyásolja a felhasznált sajt sótartalma és persze az is, ki mennyire kedveli a markáns ízeket.

A közepesen lágy masszából nedves kézzel dió nagyságú kis gombócokat formálok. Egy tepsit sütőpapírral borítok, vékonyan megkenem olívaolajjal, erre helyezem a kis gombócokat. sütőt ismét előmelegítem 180 fokra, és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a tepsi tartalmát. Kb. félidőben minden gombóckán fordítok egyet, hogy mindkét oldaluk egyenletesen piruljon.

Amíg a padlizsánok sülnek, elkészítem az egyszerű paradicsomszószt. A hagymákat apróra kockázom, olívaolajon megdinsztelem, felöntöm a passzírozott paradicsommal, ízesítem, fűszerezem. Forralás után szinte azonnal besűrűsödik, nincs szükség liszt hozzáadására! A kész szószt botmixerrel selymesre keverem.

A padlizsángombócokat paradicsomszósszal tálalom.

Megjegyzés



További recepteket, érdekességeket és fotókat Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss