hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres kelkáposztaleves

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db közepes krumpli
  • 3-4 mokkáskanál őrölt köménymag
  • bors
  • ételízesítő
  • 1 szál füstölt lecsókolbász
  • A rántáshoz:
  • 3 evőknál olaj
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 3-4 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint mehet még chilipaprika is

Elkészítés

Elkészítés: A káposztát szétvágom, kitorzsázom /az erősebb levelek vastag erét is kivágom/, feldarabolom. A megtisztított répákat karikára , a meghámozott krumplit kockára vágom, és ezt az egészet kb. 1,5-2 l vízben felteszem főni. Belenyomom a 3 gerezd fokhagymát, fűszerezem. Lehet, hogy nem lepi el a víz, de nem baj, mert főzés közben a káposzta összeesik.

Amíg fő, elkészítem a rántást, melybe belepirítok 2 mokkáskanál őrölt köménymagot is. Kis hűlés után beleteszem a pirospaprikát is.

A majdnem megfőtt levesbe belekarikázom a lecsókolbászt. A szokásos módon berántom, és a rántással együtt még egy kicsit főzöm, majd tálalom.

Megjegyzés

Télen, nyáron /ahogy megjelenik az új káposzta, akkor főleg/ egyaránt elkészíthető. A köménymag és a fokhagyma a lelke! Felvidéken még 1-2 marék rizst is szoktak belefőzni. Készíthető, természetesen füstölt szárazkolbásszal is, akkor intenzívebb a füstölt íz. - simonani

Ezek is érdekelhetnek

Friss