hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres csillagok (Zimtsterne)

5/5
45 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
 • Hozzávalók 45 db 3 cm átmérőjű csillaghoz:
 • 25 dkg őrölt mandula
 • 12 dkg átszitált porcukor
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 1 teáskanál akácméz
 • 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszer (vagy fahéj)
 • 1 tojásfehérje
 • A mázhoz:
 • 1 tojásfehérje
 • 10 dkg átszitált porcukor
 • 5-6 csepp citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt 150 fokra előmelegítem, egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok.

A tésztához minden szárazanyagot tálba mérek, elkeverek. A közepébe kis mélyedést készítek, ebbe kanalazom a mézet és a nem felvert tojásfehérjét. Háztartási robotgép habverőjével az egészet 2-3 perc alatt összedolgozom. Nem kell sokáig dolgozni vele, épp csak annyira, hogy a méz és a tojásfehérje átjárja a száraz összetevőket. Fogom a tésztát, és kézzel gombóccá állítom össze.

Kiterítek a munkapultra egy kisebb, süthető szilikonlapot (akinek nincs ilyen, használjon frissen tartó fóliát). Ráhelyezem a gombócot, majd egy méretes frissen tartó fóliát borítok rá, és ezen keresztül 1/2 cm vastagra nyújtom a tésztát. Se vastagabbra, se vékonyabbra nem érdemes nyújtani – ha vastagabb, nem sül át rendesen, ha vékonyabb, kiszárad! Az egyenletesre nyújtott tésztából 3 cm átmérőjű, csillag formájú kiszúróval annyit szúrok ki, amennyit csak lehetséges. A kis csillagokat az előkészített tepsire rakosgatom. A maradék tésztát ismét összegyúrom, és a korábbihoz hasonlóan kinyújtom. Fontos, hogy két tapadásmentes réteg között dolgozzunk, mert ez a tészta nagyon könnyen ragad a deszkához! Az így kapott homogén tésztából újabb csillagokat szaggatok ki, egészen addig, amíg tart a tészta. Ha mindet kiszaggattam, néhány percet hagyom száradni. Elegendő annyi időre, amíg elkészül a fehér máz.

A mázhoz a tojásfehérjét elektromos habverővel verni kezdem, 1-2 perc elteltével hozzáadom a citromlevet és a cukrot. Addig keverem, amíg sűrű, krém állagú, fényes, hófehér nem lesz az eredmény. Ez kb. 4-5 perc alatt érhető el. Minden kis csillagra 1/2 mokkáskanál fehérjehabot kanalazok, ügyes mozdulatokkal a csillagok pereméig elosztom a mennyiséget. Óvatosan kell vele bánni, és nem érdemes nagyobb mennyiséggel próbálkozni, mert ha leszalad a sütemény tetejéről, könnyen megpirul.

A sütőbe tolom a tepsit, a hőmérsékletet pedig azonnal 130 fokra csökkentem. 5-6 perc alatt megsülnek. Pontosabban inkább száradnak. Nem szabad elszíneződnie a máznak, tehát amint megszilárdult, ropogóssá vált, azonnal ki kell venni a sütőből. Rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzés

Ha valami csoda folytán sikerül elrejteni belőle pár darabot, akár 2 hétig is tárolható jól záródó fémdobozban. Frissen is finom, de másnapra még finomabb! Ha fémdobozba rakom, minden réteget sütőpapírral választok el egymástól, így nyugodtan egymásra rakosgathatók a kis csillagok. - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek