Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres csicseriborsóérmék cékla és körte társaságában

A forró nyáresték hangulatához a teraszon vagy kertben elköltött könnyű vacsorák, hosszú beszélgetések éppúgy hozzátartoznak, mint a lassan kortyolgatott frissítők, gyümölcsök falatozgatása.

Ilyenkor a legjobb, ha gyorsan összeállítható, könnyű falatok kerülnek az asztalra, nem mindegy azonban, miként tálalja az ember, valamint az sem, hogy milyen íz- és színkompozíciót alkotnak az ínycsiklandó ételek. Kánikulában különösen jólesnek a frissítő és egyáltalán nem terhelő fogások. A hüvelyesekből, zöldségekből, valamint gyümölcsökből összeállított izgalmas változatok ideálisak lehetnek a forró augusztusvégi napokra.

Mind népszerűbb, mégis viszonylag ritkán tálalt hüvelyes a csicseriborsó, pedig már a régi magyar receptekben is gyakran feltűnik, csakúgy, mint a közismert gyermekmondókában: „Csicseriborsó, bab, lencse, / fekete szemű menyecske, /ne menj haza este…” Az első, 17. századból fennmaradt magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv is tartalmaz csicseriborsóval készült ételleírást: „Cziczer, azaz bagoly borsó” címen. Az itt közreadott recept egy gazdagon fűszerezett egytálételt ismertet sok petrezselyemmel, borssal és gyömbérrel fűszerezve. Meglepő módon a só használatáról egyetlen szó sem esik.

A több mint 8000 éves termesztési múltra visszatekintő csicseriborsó azonban hosszú időre kiszorult a hazai gasztronómiából, és csak az utóbbi évtizedek mind elterjedtebb közel-keleti „gyorsételeknek”, főként a falafelnek és humusznak köszönhetően tért vissza a tányérokra.

A magas szénhidráttartalom mellett fehérjét is gazdagon tartalmazó csicseriborsó jótékony rostanyagokban sem szűkölködik. Számos ásványi anyag, vitamin is található benne: többek között B1- és B6-vitamin, folsavak, magnézium, vas és cink. Nagyon sokféle módon elkészíthető, remekül fűszerezhető!

A nagyáruházakban előfőzött kiszerelésben is kapható hüvelyes használatával hosszú főzési időt lehet megspórolni.

A közel-keleti ízek kedvelőinek fűszerpolcán biztosan megtalálható a karakteres római kömény, amely szinte a csicseriborsó párja.

Az augusztusi nyáresték hangulatát megragadva ezúttal olyan fogás készült Habliliom Könnyed Konyhájában, amely a kelet-mediterrán és közép-európai ízek fúziójának köszönhetően nem mindennapi ízélményeket tartogat. Gyorsan elkészíthető és szezonális összetevői gyönyörű színekben pompáznak a tányéron.

Fűszeres csicseriborsóérmék cékla- és körteszeletekkel  

Hozzávalók 4 személyre:
A tallérokhoz:
2 doboz konzerv csicseriborsó (összesen 40 dkg)
2 db közepes méretű egész tojás
2 dundi gerezd fokhagyma
1 kisebb fej főzőhagyma
1 evőkanál római kömény
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt koriander
1/2 mokkáskanál őrölt chili
1 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen facsart leve

A sütéshez:
2 evőkanál olívaolaj

A körethez:
2-3 db friss céklagumó (összesen kb. 50 dkg)
2-3 db kemény Vilmos körte (vagy más aromás körtefajta)

A dresszinghez:
3 dl sűrű görög joghurt (vagy 2 dl tejföl és 1 dl natúr joghurt keveréke)
1 kis fej főzőhagyma
2 teáskanál római kömény
1/2 csokor finomra aprított petrezselyem
5-6 friss zsályalevél apróra vágva
ízlés szerint só és bors

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítem, a céklagumókat alapos sikálást követően alufóliába csomagolom és 40-45 perc alatt megsütöm. Ezt akár előző nap is meg lehet tenni, a sült, már szobahőmérsékletű céklagumókat hűtőszekrényben érdemes tárolni.
 
Az érmékhez a csicseriborsót alaposan lecsepegtetetem és folyó víz alatt megmosom, megszárítom. Egy nagy keverőtálba vagy turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom a 2 egész tojást, a citromlevet, a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymagerezdeket, a finomra aprított hagymát és a petrezselymet, fűszerem, finomra turmixolom.

Egy gáztepsit sütőpapírral borítok, 1 evőkanál olajjal megkenem. A kész masszából diónyi mennyiségeket kissé ovális érmékké formálok, amelyeket szépen egymás mellé sorakoztatok az előkészített tepsiben. Egy villa hátoldalával kissé ellapítom mindegyiket, miközben ferde csíkokat mintázok a felszínükre. A maradék olívaolajjal meglocsolom. A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérséklem, 20-25 perc alatt enyhén pirosra sütöm.

Amíg az érmék sülnek, elkészítem a köretet és a dresszinget. Az utóbbihoz a hagymát 2 mm-esre kockázom. A joghurtot tálba kanalazom, hozzáadom a hagymakockákat, az aprított petrezselyemzöldet, zsályaleveleket, sózom, borsozom, belekanalazom a római köményt és alaposan elkeverem. Tálalásig lefedve hűtőszekrényben érlelem.

A céklákat meghámozom, majd uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelem. A körték magházát eltávolítom, éles késsel vékonyan felszeletelem.

Tálalásnál a céklaszeletekből kis tölcséreket formálok, szépen elrendezem mellette a körteszeleteket, hozzáadom a frissen sült csicseriérméket, a dresszinggel meglocsolom.

A fűszeres, kívül ropogós érmék ízeit nagyszerűen kiegészíti a nyárvégi, koncentrált ízvilágú cékla és a friss körte, de a koronát a hideg zsályás-hagymás dresszing teszi fel erre a könnyű, mégis különleges fogásra!

Ezek is érdekelhetnek

Friss