Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf

A teacserje leveleiből, rügyeiből készül a fekete, a zöld, az oolong és a fehér tea. A fekete tea úgy születik, hogy a tealeveleket hervasztják, sodorják, fermentálják, szárítják (ilyen pl. Assam, Ceylon, Darjeeling, a kínai teák).

A zöld tea ezzel szemben fermentálás nélkül készül. Például a Japánból származó, porrá őrölt matcha zöld tea igen jó minőségű. Az első szüret után a leveleket megszárítják, majd átválogatják, végül kőmozsárban zúzzák finom porrá. Kiváló ital-, sőt, jégkrémalapanyag.

Az oolong tea félig fermentált, érdemes natúran inni. A Kína délkeleti részén termesztett tea rendkívül ízletes. Félig már erjedt tealevelekből készül, amelyek sem a fekete, sem a zöld teák közé nem sorolhatók. Sikerének egyik titka: fogyasztása nemcsak gyorsítja a zsírégetést, hanem gátolja a kalóriadús ételek felszívódását is.

A minimálisan feldolgozott, szárított fehér teát a teák királynőjének is nevezik, hiszen a Dél-Kínában termesztett tea igazi ritkaság, fogyasztása több ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. Nevét a bimbót körülvelő bolyhok fehér színéről kapta. A magas vitamin- és nyomelemtartalmú ital többek között javítja a koncentrálóképességet. Antioxidáns hatásának köszönhetően véd a fertőzések, valamint a rákos megbetegedések és az öregedés ellen.

A hagyományos kínai gyakorlat szerint a tealeveleket forró, de nem lobogó, 70 fokos vízzel kell leönteni, majd 5-7 percig állni hagyni. A filtert viszont forrásban lévő vízben csak 2-3 percig kell áztatni. A nap bármely szakában fogyasztható: üdítően frissít, ugyanakkor gyengéd az aromája.

Ízesített változatban szinte mindegyik beszerezhető: ilyenkor a teához illóolajokat, szirmokat, fűszereket kevernek (pl. bergamottolajos Earl Grey, jázminvirágos zöld tea).

Nemcsak a teacserje levelei szolgálhatnak tea alapanyagául, a rooibos tea az azonos nevű dél-afrikai cserje zsenge hajtásaiból készül. A vörösesbarna italt édes íze miatt nem szükséges édesíteni, melegben és hidegben is kitűnő szomjoltó. Rendszeres fogyasztása enyhíti többek között a fejfájást és a szénanátha kellemetlen tüneteit, valamint elősegíti az emésztést. A rooibos tea jó ellenszere a különféle bőrbetegségeknek (pl. az ekcémának), emellett magas a vas-, kálium- és cinktartalma. Érdemes megemlíteni a dél-amerikai maté teát, amely a maté fa leveleiből készül, élénkítő hatású ital. Emellett immunerősítő és vízhajtó hatása is ismert, de elhízás ellen szintén ajánlott, zsírégető tulajdonsága miatt. A gyümölcsteák sem tartalmaznak tealeveleket. Többféle növény – pl. hibiszkusz, málna, alma, csipkebogyó, szederlevél – keverékéből, szárított gyümölcsök, virágszirmok, növényi részek, gyógynövények elegyéből állnak. Élénkítő hatásuk nincs, mert nem tartalmaznak koffeint, viszont kitűnő szomjoltók.

Így készül a tökéletes tea:

A klórozott, sok meszet, ásványi anyagot tartalmazó csapvizet lehetőleg 3 percig forraljuk vagy szűrőberendezéssel tisztítsuk, csak ezután öntsük a teafűre.

A porcelán vagy kerámia teáskannát öblítsük ki a forró vízzel, hogy átmelegedjen a fala. Szórjuk a kanna aljára a teát, töltsünk rá forrásban lévő vizet. A zöld teát azonban csak 70 fokos vízzel szabad készíteni, különben keserű lesz. Erről egyébként az első forrázatot le kell önteni, majd a teafüvet még egyszer felönteni, és rövid ideig állni hagyni.

A teafű adagolása ízléstől függ. A leveles teákból 1 púpozott teáskanálnyit, a broken teákból 1 csapott teáskanálnyit vagy 1 filtertasakot számíts csészénként. Amennyiben erősen szereted a teát, egy adaggal többet tegyél a kannába. Ha élénkítő hatására vágysz, a teát 2-3 percig hagyd ázni. Ha nyugtató hatását szeretnéd élvezni, leszűrés előtt 5 percig hagyd állni. A gyógy- és gyümölcsteakeverékeket pedig legalább 5 percig áztasd!

Így tárold:

Légmentesen záródó csomagolásban, hűvös, sötét helyen a tea általában nyolc hónapig megőrzi aromáját. Ne tartsd fűszerek mellett és hűtőben, mert könnyen átveszi a szagokat, és gyorsan elveszti saját aromáját. Más élelmiszerektől elkülönítve, lehetőleg fém- vagy fadobozban tárold!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.