Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koriandert pácokhoz, kardamomot sütikhez - tuti fűszerezési tippek

A só, a bors és a paprika kiváló alapfűszerek, de nem árt, ha a konyhánkat felszereljük olyan hasznos ízesítőkkel, mint a koriander, a kardamom, a szerecsendió vagy a fahéj. Mutatjuk, melyiket mire lehet használni.
Koriander

Gondoltad volna, hogy a fáraósírokban is rábukkantak erre a több ezer éves múlttal büszkélkedő fűszerre? Nos, nem véletlenül kedvelték az egyiptomi uralkodók: a zsálya és a citrusfélék ízére emlékeztető aromája miatt nemcsak az ételeikhez adták, de gyógynövényként is felhasználták. Az ókori Rómában pedig a borokat ízesítették vele. A hazánkban is egyre népszerűbb fűszernövénnyel finomabbá teheted a pácokat, a szószokat vagy a leveseket, de ínyencként akár egyes süteményekhez is adhatod. Figyelem: mindig csak utólag ízesítsd vele a fogásokat!

Tudtad?

A koriandert a kínai petrezselyem névvel is illetik, mivel nagyon hasonlóak a leveleik. Az ízük azonban mindig elárulja, melyikkel is van dolgod...

Kardamom

Az Ázsiából származó és a gyömbérfélék családjába tartozó növény magjával a süteményeket, a lekvárokat, az édes likőröket és a mézeskalács tésztáját is finomabbá teheti. Sőt, az arab és a skandináv országokban, valamint Ázsia bizonyos vidékein a kávéba is szórnak a finomra őrölt fűszerből!

Milyen formában?

A zöld fűszerek esetében általánosnak mondható „szabály”, hogy az ételbe elsősorban a szárított változatukat főzze bele, míg a frisset inkább utólagos ízesítésre érdemes használnia.

A kardamom magként és őrölt formában is kapható. Az előbbi akkor jó minőségű, ha feketés-barnás színű, ráncos és kicsit ragadós!

Szerecsendió

A muskátdiónak is nevezett ízesítő igen sokoldalú, hiszen a savanyú és az édes fogások egyaránt különlegesebbek lesznek tőle, a magvakból nyert vajat pedig a kozmetikai ipar is felhasználja. Fűszerezd szerecsendióval a tepsis krumplit, a sajtkrémet és a zöldséglevest!

Fahéj

A fa kérgét az illata és íze miatt az egész világon kedvelik, a kínai orvoslásban például már régóta használják a belőle készült olajat. Európában az 1700-as években kezdett elterjedni az eredetileg Srí Lankáról és Kínából származó fűszer.

Ezek is érdekelhetnek

Friss