Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füstös lencsegulyás tarjával és marhalábszárral

120 perc
bonyolult
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Az estebédhez szánt lencséhez megelőző alkonyattájt hamucipedlit húz, átválogat (bizony, lelt már benne apró kavicsot, nem finom), többször, váltott hideg vízzel átöblítget, éjszakára vízben hagy.

Másnap kényelmesen előkészít, a tarját csíkokra, a húst kisebb kockákra vág, a chilit behasít. A vöröshagymát lereszel vagy apróra vág, a fokhagymákat áttör, a répát, a gyökeret felkarikáz, ha vastag a drága, felezhet, negyedelhet.

A vöröshagymát a chilivel együtt kicsi serpenyőben megdinsztel, bele a tört fokhagyma, átforgat, és átönt egy méretes lábasba. Felforrósít, bele a tarja, a húskockák, fehéredésig, átforgatva keverget. Meghint a liszttel, átkever, bele a pirospaprika, felönt vagy fél liter hideg vízzel. Bele a zöldségek, a fűszerek, annyi víz, hogy épp ellepje. Fedő alatt felforral, átkever, fedő vissza, láng mérsékeltre.

A lencsét leszűr, óra múltán összeismertet a többi csapattaggal, ha kell, pótol a vizet, felforral, kever, mérsékelt lángon, zárt fedő alatt, gyakorta átkeverve, a levét pótolgatva pihe-puhára főz. Közben meóz, utánízesít, végül hatalmas karéjnyi köményes házikenyérrel tálalhat ezt a gyönyörűséget.

Megjegyzés

Ha netán elsokallottuk a levét, nem gond, 1 kisebb tojásból készült csipetkével dúsíthatjuk. Leve azért maradjon, mert hűlés közben a lencse még puhára főtten is képes megiszogatni. Kiadós, laktató, csípős/kés, és sajnálattal etetősre is sikeredett. Rögvest eszünkbe is ötlött a szobabicaj és a többi maceraeszköz...
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss