Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füstös kocsonya

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Ne csak kívülről fázzunk jeligére péntek alkonyattájban kocsonyafőzésre adja a fejét. A húsneműt alaposan megmos, a csülköt kettőbe vág, a vastagabb részeknél behasít, közben persze megkóstol.
A bőrkét megtisztít, eldarabol.

A vöröshagyma alsó héjrétegét békén hagy, a fokhagymák alsó, tapadósabb héjrétegeit szintén, nem szed szét a gerezdeket, alaposan megmos.

Felavatandó az új 12 literes és persze piros fazékedénykét az aljára liternyi vizet löbböl, egyenletesen belehelyez a húsokat, közepes gázrózsára, takarék. Felönt annyi hideg vízzel, amennyi ellepi.
Megtisztít a zöldségeket, a gyökeret félbevág, a babérokkal borssal, beszabott chilivel együtt bele a fazékba (a sót még mellőz). Fedőt reá, de nem teljesen (kukucsrés maradjon). Takarékon forr fel, ekkor nekigyürkőzik, és átemel a legtörpibb gázrózsára, takarékon tovább, fakanállal néha finoman körbeforgat a húsokat. Reggeltájt megtekint, pótol az elfőtt levet, meóz, ekkor ízletesre sózhat.

Amikor, kora délelőtt tájt a húsok vajpuhára főttek (tűpróba), gázt le, nagyobb tésztaszűrőbe szedeget, nagyjából lecsepegtet, külön edényben félretesz. A kocsonyalevet átszűr, hűlni hagy.

A nyelveket lehámozva, szeletelve, a húsokat gusztus szerinti méretekben a bőrkével és a zöldségekkel (ha szereti) együtt fazonosra pakol a tányérokban, tálakban. A levet megkínálja 1-2 pohár hideg vízzel, ha sok a zsiradék a tetején, összehajtogatott, dupla konyhai papírtörlővel előzsírtalanít. Meóz, utánsózhat. Feltölt a megrakott tálakat, hidegebb helyre sorakoztat. Fertályóra, óra múltán a tetejéről még lefaraghat a maradék zsiradékot, meghint paprikával vagy borssal.

Mellé fűszeres-köménymagos kenyérke, forralt bor, ki mit szeret.

Megjegyzés

Ő az egyik kedvenc, a füstöltebb ízű variánk, a másik könnyedebb, 1 közepes, soványabb nyers csülökkel és 1 kisebb füstölttel, plusz 3-4 nyelv és sok bőrke. Ízesre sózom, a telt leve gyönyörűen megkocsonyásodik. Kár, hogy elfogyott... Persze ahány konyha, annyi kocsonya, családi tetszési index szerint.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss