Elkészítés: Ne csak kívülről fázzunk jeligére péntek alkonyattájban kocsonyafőzésre adja a fejét. A húsneműt alaposan megmos, a csülköt kettőbe vág, a vastagabb részeknél behasít, közben persze megkóstol.
A bőrkét megtisztít, eldarabol.
A vöröshagyma alsó héjrétegét békén hagy, a fokhagymák alsó, tapadósabb héjrétegeit szintén, nem szed szét a gerezdeket, alaposan megmos.
Felavatandó az új 12 literes és persze piros fazékedénykét az aljára liternyi vizet löbböl, egyenletesen belehelyez a húsokat, közepes gázrózsára, takarék. Felönt annyi hideg vízzel, amennyi ellepi.
Megtisztít a zöldségeket, a gyökeret félbevág, a babérokkal borssal, beszabott chilivel együtt bele a fazékba (a sót még mellőz). Fedőt reá, de nem teljesen (kukucsrés maradjon). Takarékon forr fel, ekkor nekigyürkőzik, és átemel a legtörpibb gázrózsára, takarékon tovább, fakanállal néha finoman körbeforgat a húsokat. Reggeltájt megtekint, pótol az elfőtt levet, meóz, ekkor ízletesre sózhat.
Amikor, kora délelőtt tájt a húsok vajpuhára főttek (tűpróba), gázt le, nagyobb tésztaszűrőbe szedeget, nagyjából lecsepegtet, külön edényben félretesz. A kocsonyalevet átszűr, hűlni hagy.
A nyelveket lehámozva, szeletelve, a húsokat gusztus szerinti méretekben a bőrkével és a zöldségekkel (ha szereti) együtt fazonosra pakol a tányérokban, tálakban. A levet megkínálja 1-2 pohár hideg vízzel, ha sok a zsiradék a tetején, összehajtogatott, dupla konyhai papírtörlővel előzsírtalanít. Meóz, utánsózhat. Feltölt a megrakott tálakat, hidegebb helyre sorakoztat. Fertályóra, óra múltán a tetejéről még lefaraghat a maradék zsiradékot, meghint paprikával vagy borssal.
Mellé fűszeres-köménymagos kenyérke, forralt bor, ki mit szeret.