Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füstölt lazac, a fantasztikus

A füstölt lazac régóta kedvelt alapanyaga a világ konyháinak. A hal egyedi íze és textúrája nem véletlenül tett sokakat rajongóvá, holott eredetileg a füstölés egyetlen oka a hal tartósítása volt.

A füstölt lazac nem csak az északi népek sajátja, már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel alkalmazták a füstöléses tartósítás módszerét a lazacon is, sőt ugyanezzel a módszerrel oldották meg az eltarthatóságot a britek, az indiánok és természetesen a skandinávok is.

Európában a középkorra igazán népszerű fogássá nőtte ki magát a füstölt lazac, sokféle levesben, salátában fogyasztották, s olyan mennyiségben és áron volt hozzáférhető, hogy nem csak a gazdagok asztalára jutott belőle. Amerikában a XIX. század elején vált jelentőssé a füstölt lazac ipar, amelynek köszönhetően nagyon hamar elterjedt ez az árucikk és vált nélkülözhetetlen elemévé bizonyos szendvicseknek.

A füstölt lazac elkészítéséhez általában kétféle eljárás, a száraz vagy a nedves füstölés közül választanak. Leggyakrabban a nedves füstölési eljárással készül a lazac. Ilyenkor sós oldatba, páclébe kerül a halhús, amelyben a só mellett cukor, bors és különféle fűszerek is helyt kapnak, majd ezt követi a füstölés. A hal ízét befolyásolja eleve a fajtája és az, hogy tenyésztett vagy vadvízi példányról beszélünk-e, valamit a páclé fűszerezése, valamint a füstölés, amelynél szempont, hogy hideg vagy meleg füstön füstöltük-e, mivel füstöltük és mennyi ideig.

A hidegen füstölt lazac húsa általában lágyabban füstös, lazább szerkezetű, zsírosabb, míg a meleg füstön tartósított lazac szárazabb és áthatóbb a füstíze is. Ha igazán izgalmas ízekre vágyunk, akkor érdemes régi hordók forgácsával füstölni, Skóciában igen népszerű, hogy régi whisky-s vagy sherry-s hordókból gyalult forgáccsal füstölik a halat.

A füst ugyan tartósítja a lazacot, de ettől függetlenül a ma kapható füstölt lazacot a hűtőben kell tartani a felhasználásig, és érdemes a csomagoláson lévő lejárati dátumot is mindig szem előtt tartani.

A füstölt halat sokféleképp felhasználhatjuk. A füstölt lazac önmagában is nagyon finom, így különféle kanapékhoz, szendvicsekhez is kitűnő. A füstölt lazacot ültethetjük crostinire, sajtkrémmel megkent bagelbe, de rápakolhatjuk frissen kisült blinire, vagy az angolok palacsintáját, a crumpet-ot is kínálhatjuk lazacos változatban. A füstölt lazac tölteléknek is ideális, felhasználhatjuk önmagában, vagy apróra metélve különféle krémekhez is adhatjuk. A lazac jól muzsikál a különféle túró- és sajtkrémekkel, de friss vajjal, majonézzel kikeverve, vagy tejfölhöz, sűrű joghurthoz adva is nagyon kellemes végeredményt kapunk, sőt lazactörmeléket akár avokádókrémbe is keverhetünk.

Ha tudjuk, hogy a lazac összetörve, valamilyen krémben vagy szószban fog a tányérunkra kerülni, érdemes a boltok polcain körülnézni, kapható-e – a kedvezőbb árfekvésű, de a célra tökéletesen alkalmas – lazactörmelék. Ezt leggyakrabban kis üvegnyi olajban tartósítják, és krémekhez tényleg ideális.

A krémeken kívül a tört lazacot vagy a nagyobb lazacdarabokat különféle mártásokhoz, szószokhoz is adhatjuk, amelyeket például tésztával összeforgatva tökéletes fogást alkothatnak. Az ilyen típusú szószok alapját leggyakrabban tejszín vagy krémsajt alkotja, de paradicsomos mártásokat is készíthetünk a halhoz.

A lazacot felhasználhatjuk még különféle salátákhoz is, akár az öntet részeként, akár a saláta fő elemeként. A paradicsomos, mozzarellás caprese saláta jól kiegészíthető füstölt lazaccal, de készíthetünk lazacos cézár salátát is, csak a fantáziánk szab határt annak, hogy melyik salátát alakítjuk át a lazachoz, de mi magunk is kitalálhatunk olyan nyerő kombinációkat, ahol a saláta elemei kiemelik a lazac ízét.

Ehhez a legalkalmasabbak a különféle zöldfűszerek, amelyek közül talán a legegyértelműbb lazac-fűszer a kapor, de a bazsalikom, a kakukkfű is ideális ehhez a halhoz. A füstölt lazacot betétként felcsíkozva vagy apróra vágva tehetjük krémlevesekbe, készíthetünk vele sushit, beletekerhetjük palacsintába, de pizzafeltétnek is ideális egy kis rukkolával házasítva.

A füstölt lazacnak jól állnak a savanykás ízek, így a lazacos ételekhez – ha az étel karakterébe belefér – nyugodtan adhatunk egy kis borecetet, lime- vagy citromlevet, esetleg kovászos uborkát, ecetes csemegeuborkát.

A különféle fogásokban betöltött szerepén túl a füstölt lazac mellett szól az is, hogy kifejezetten egészséges, magas a telítetlen zsírsavtartalma, emellett kiváló fehérjeforrás is.

Kapros lazackrém

Hozzávalók:
15 dkg füstölt lazacszelet
30 dkg mascarpone
1 csokor kapor
1 nagy kovászos uborka

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A lazacot felcsíkozom, a kaprot apróra metélem. A kovászos uborkát apró kockákra vágom, majd szűrőbe teszem és lecsöpögtetem. A sajtkrémet tálba teszem, beleszórom a kaprot, hozzáadom az uborkát és a lazacot. Sózom, borsot tekerek rá, majd átkeverem. Lefedve és a hűtőbe téve nagyjából 1 órát hagyom érni a krémemet.
Pirított rozskenyéren, friss kaporral finoman megszórva kínálom.

Lazackrémes spagetti

Hozzávalók:
35 dkg spagetti
10 dkg füstölt lazac
25 dkg krémsajt

őrölt fehérbors
1 fej brokkoli

Elkészítés: A brokkolit apróbb rózsákra szedem, és kevés sós vízben, fedő alatt párolni kezdem. A spagettit sós, lobogó vízben elkezdem főzni. Egy serpenyőbe borítom a krémsajtot, hozzáadom az apróra vágott lazacot, majd egy kevés borssal fűszerezem, és kicsit összerottyantom.
Mire kifő a tészta, addig kellően megpárolódik a brokkoli, mindkettőt leszűröm, összeforgatom a lazacos szósszal, és már csak tálalni kell, egy kis reszelt sajttal megbolondítva.

Ezek is érdekelhetnek