Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Minden falatnál úgy érezzük, hogy lufiháború van szánkban" - füstölt grillsajtokat teszteltünk

A múltkor éppen a chilis grill sajtokat teszteltük, ami közben mélyen éreztük, hogy jó lenne a füstölt társaikat is leellenőrizni. Nyugtalanított minket a dolog így megindultunk a bevásárló túránkra.

A nyár közepére, láthatóan, még jobban bepörgött a grillmánia: veszettül nagy kínálat nem volt szimplán füstölt verzióban, mindössze 6 különböző példányt találtunk. Ehhez hozzájön, hogy több helyen futottunk átmeneti készlethiányba egyes termék esetében. A teszt során mindegyiknél atomórához igazítva mértük a sütési időt, nehogy egy picit is eltérjünk az elkészítési ukáztól.

"KISEBB TÖMEGEK OSZLATÁSÁRA IS KIVÁLÓ ESZKÖZ LENNE" - CSÍPŐS GRILLSAJTOKAT TESZTELTÜNK >>> 
Spar

Szép ökölnyi darab a maga 300 grammjával, amit ha kibontunk csomagolásából csak úgy árasztja a füst aromát kifelé. Egészen természetesnek hat, de nagyon közel ne merészkedjünk hozzá orral, mert akkor érezhetünk egzotikus illatokat is. Intenzívebb lesz, ahogy hőt kap, fejben egy grillparti kellős közepén találhatjuk magunkat. Azonnal olvadni kezd, szóval pörgetni kell rendesen, hogy ne legyen rémfekete az egész. Ízre jó, lágyan füstös és krémes, míg az imádott grill nyikorgás nála nem figyelhető meg.

Adatok: 300 gramm, 999 Ft

Karaván korong

Ez a divatgrillezők kedvence lehet, akik veszettül sokat nem akarnak a rács mellett álldogálni. A csomagban két rendesen barna korongot találunk. Fedelét feltépve megindul az édeskés-füstös illat hódító útjára, ami nem feltétlenül tetszik minden tesztalanynak elsőre. Nagyon hamar megkapja a hő és elsőre talán úgy tűnhet, hogy szénné égett, de ezt csak az alap szétszoláriumozott szín okozza. Kérge megkeményedik és ropogós lesz, míg belseje szinte pudingként olvad, ha felvágjuk. Ízében megvan a füstös ízvilág, de van mellette valami egészen megfejthetetlen aroma is.

Adatok: 160 gramm, 699 Ft

Karaván

A márka ezen a héten dupláz, itt a korongok helyett inkább a 3 napos aszalódott vizes zsemleformát követték. De ha jobban forgatjuk akár lehet egy szétázott szappan rokona is. Illatában tökéletesen érezzük a semmit. Nincsen egy csipet füstös illata se. Elkészítés után már szépen bebarnul ez is és megindulnak az aromák is benne. Kóstolás során meglepően erőteljes füstös ízzel találkozunk, amihez társul, egy krémként csordogáló belsőt kapunk .

Adatok: 240 gramm, 899 Ft

Hajdú

Pörgettük-forgattuk a sajtot, még elkészítés előtt és durvább "deja vu" érzésünk volt, mint Neonak. Igen, ez minden tulajdonságában tökéltesen megegyezik a Spar neve alatt futatott sajttal. A gyártó ugyanaz, az értéktáblázat is teljesen. Ebből kifolyólag talán senki nem rakja le a gépszíjat a ténytől, hogy ízében, illatában és még állagában is ugyanolyan.

Adatok: 300 gramm, 749 Ft

Szarvasi mozzarella

Külsőre sok eltérést nem látunk a mozzarellán, ugyanolyan albínó, mint a legtöbb sima társa. Ahogy hő éri, barnulni kezd, így ezt extra figyelemmel kell forgatni, mert hamar elbaltázhatjuk. Illatában itt is a nullát kereshetjük a füst értéke mellett. Ízre már jobb, ott megjelenik és kifejezetten kellemes. A csikorgós élményt ennél kimaxolhatjuk, szinte minden falatnál úgy érezzük, hogy lufiháború van szánkban. Állagra nagyon lágy lesz, szinte kenhető lesz belseje.

Adatok: 2x 75 gramm, 499 Ft

Mr. Grill

Kibontás után picit elbizonytalanodtunk, mert elsőre azt hittük, hogy valamilyen töltött tésztát sikerült beszerezni sajt helyett. Illatában felüti fejét a füstös jelleg, így nyugodtabban pattintottuk a melegre. Elkészült formában olyan, mint egy tükörtojás csak sárgája nélkül. Ízre kifejezetten sós, ami szinte semmi más ízt vagy egyebet nem hagy érvényesülni. Legeslegvégén találkozunk ízében egy pici füstösséggel.

Adatok: 160 gramm, 799 Ft

ítélet

Kicsit változatosabb lett ez a heti teszt, mint ahogy előre vártuk. Jóval vegyesebb eredmények születtek, itt persze nem a Spar-Hajdú ikrekre gondolunk. Első helyen a Karaván sima, kicsit fonnyadt zsemle formájú sajtja végzett. A második helyen a lelkileg és felületileg érzékeny Szarvasi mozzarella található, ahol az állag és a frankó barna kéreg sokakat meggyőzött Harmadik helyen a Karaván korong, ami hajlamos fekete árnyalatot is felvenni, de nem szabad emiatt megijedni tőle. A heti sereghajtó a Mr. Grill lett, ami túlzottan sós íze miatt került oda ahova. Nem találni benne sós ízeken kívül szinte semmi mást, ami így eléggé csalódás. Pozitívuma, hogy a formája kicsit sem hétköznapi, de ha egyszer enni kezdjük, akkor ezt már úgysem látjuk.

Karaván sima
Szarvasi mozzarella
Karaván korong
Hajdú
Spar
Mr. Grill

ÉTTEREMAJÁNLÓK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 
Itt megtalálod a Mit ettem ma tesztcsapat összes mindmegette tesztjét! >>>> 

Ezek is érdekelhetnek